Advertisement

Siyasi cephede Ukrayna gerginliğinin azalması, GDP ve TÜFE gibi peryodik ekonomik verilerin ABD’de olumsuz etkisi (tahvil getirilerinde rekor gerileme), Çin’de konut sektöründe yumuşama endişeleri emtia fiyatlarının desteklemesi önünde engel olarak görülüyor.



 

Altın (COMEX)
Çin’de GSMH tartışması ve konut sektöründeki endişelerin yanısıra Hindistan’ın altın ithalatını kolaylaştırıcı gümrük vergisini indirmekte gecikmesi fiziki altın talebinde daralmaya sebep oluyor. Altın tüketiminde hindistanı da geride bırakan Çin’de büyüme rakamlarında gerileme ve konut sektöründeki sıkıntılar altın talebini azaltıyor.



Bunu fırsat olarak gören ayı’ların satış baskısı ile altın fiyatı önemli destek seviyelerinin altında işlem görmeye başladı. Elbette bu hafta açıklanacak Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı ve ABD tarım dışı istihdam rakamları önemli olacak. Bu veriler kısa dönemli tepkiye sebep olabilir. Ancak, Dolar Endeksinin 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde işlem görmesi ve daha da yükseleceği beklentisi (EURUSD’nin değer kaybetmesi) altın fiyatı için iyi haber değil.

Nitekim, bir süredir denge yada değer arayışında konsolide olan altın fiyatı oluşturduğu “Wedge formasyon”unun  desteği olan 1280 seviyesinin kırılması ile hızlıca dört ayın en düşük seviyesine geriledi.



Bu hafta açıklanacak önemli verilerin altın fiyatına yedirildiği ve “haberi al gerçeği sat” eğilimi kısa dönemli bir tepkiye yol açabilir. Ancak daha önemlisi altın fiyatının en düşük seviyesi olan 1180.00 dolar (2013-2014 dipleri) özelikle Uzak Doğu’dan gelen fiziki talep ile önemli destek olmuştu. Altın fiyatının bu seviyeler kadar gerilemesi halinde yada öncesinde fiziki talebin tekrar altın fiyatlarına destek vereceğini düşünüyorum.