Advertisement

EURUSD Paritesi

Temmuz ayı boyunca defansif görünen EURUSD paritesi Ağustos başında hafif toparlanma ile düşük seviyeleri geride bırakmış görünüyor. Ama geçici. Zira, paritedeki cılız ralli, Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamları ardından doların zayıflamasından kaynaklanıyor. Rusya’ya uygulanan ambargonun pariteye önemli etkisi olmalıdır.

ABD ve Avrupa Birliği’nin ambargosuna karşı Rusya’nın nasıl reaksiyon göstereceği, özelikle Almanya ve İtalya gibi ülkelerin doğalgaz ihtiyacında Rusya’ya bağımlı oldukları düşünüldüğünde, Ukrayna Rusya arasındaki gerginliğin azalması halinde bile ambargonun EURUSD paritesini baskı altında tutacağını düşünüyorum.

Avrupa Birliğinde ekonomik verilerin en iyi hali ile bile şöyle böyle olduğu, Avrupa Birliği’nde enflasyon ile mücadelesinde uzun dönemli bir faktör olarak ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası) kolay para politikasına dönmek zorunda olduğunu biliyoruz. Nitekim, Avrupa Bölgesinde tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda %0.4’e gerilemesine  (enflasyon %2 hedefinin altında) ilave olarak Portekiz gibi birçok Avrupa Bankası’nda da ödeme probleminin sona erdiği düşünülmüyor.

Dolayısıyla, EURUSD paritesinin önümüzdeki birkaç ay içinde 1.3000 seviyesine doğru gerileyebilir.

 

Bu çerçevede tasarlanacak en iyi strateji:

1-    Tarım dışı istihdam rakamları sonrası dolardaki zayıflama ile EURUSD’nin 1.3500’lere doğru seyri pariteyi satış için fırsat oluşturabilir. Risk 1.3580 üzeri  stop/loss ile sınırlanabilir.

2-    Riski daha düşük olan konservatif bir strateji ise “bear put spread” tasarımı olabilir. Bunun için Ekim vade 1.3400 satım opsiyonu satın alınırken, eş zamanlı 1.3200 satım opsiyonu  (kabaca 1.800 dolar maliyetle) açığa satılabilir. Primin tamamı riske edilirken vade içinde herhangi bir zaman 2.200 dolar net kazanç çıkış için makul olabilir.