Advertisement

GBPUSD Paritesi

Temmuz-Ağustos aylarında sert düşüş ardından Sterlin’in hem temel hem teknik veriler çerçevesinde tekrar yükselmeye hazır olduğu görülüyor.

2014 ilk yarısında %3 büyüyen GDP’si ve isdihdam dışında çeşitli pozitif ekonomik veriler Merkez Bankası yetkililerinin daha rahat ve güvenli konuşmasına zemin oluşturuyor ve GBPUSD paritesini destekliyor.
Önce Ağustos ayında GBPUSD paritesini etkileyen olumsuz (bearish) gelişmelere göz atalım? Her iki para birimi de (dolar ve sterlin) faiz oranlarına odaklı seyrediyor. BoE faiz artırımının FED faiz artırımından önce beklenmesi GBPUSD paritesini temmuz ayında zirveye taşımıştı ama sonrasında BoE açıklamaları paritede beklentileri değiştirmişti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı’nın 13 Ağustos’da istihdam piyasası ile ilgili endişelerini açıklaması ardından kısa sürede faiz oranlarının yükseltilmeyeceği endişesi ile Sterlin ABD doları karşısında sert bir şekilde dört ayın en düşük seviyesine gerilemişti.  

Ancak, alışılmadık bir şekilde “Para Piyasası Kurul”unda iki üyenin faiz oranlarını artırma yönündeki tercihleri, BoE Başkanını da ikna etmiş olmalı ki, 26 Ağustos tarihinde açıklanan merkez bankası tutanak sonrası Sterlin dolar karşısında  destek buldu ve dip oluşturma sürecini başlattı. Nitekim, Temmuz 15 zirvesinden 6 hafta boyunca değer kaybeden Sterlin Mart ayı dibi 1.6460 seviyesinde önemli bir destek oluşturdu. Ağustos sonuna doğru gözlenen işlem hacminda azalma ve aşırı düşük seviyede seyreden RSI bu süreçde satış baskısının azaldığı şeklinde yorumlanabilir. Artık, 27 Ağustos’da “bullish reversal” ile artan işlem hacmi ve kısa dönem teknik göstergelerin seyri boğaların kontrolü ele geçirdiğini ve ilk ara direnç olarak 1.6800 seviyesi görünüyor. Aşağı yönde 1.6500 seviyesi aşırı gürültü ve arz-talep dengesinin olduğu önemli bir destek seviyesi (haftalık grafik).

01 Temmuz’da fonların net uzun pozisyonları son 5 yılın rekor yüksek seviyeye yükseldikden sonra 05 Ağustos’da 12121 kontrat’a kadar hızlıca geriledi. Uzun pozisyon kapatma (long liquidation) sürecinin sona erdiği ve tekrar yükselme eğilimine başladığı söylenebilir. Bu hafta açıklanacak CFTC takas rakamları daha yüksek olacaktır.

GBPUSD paritesinde 25 delta RR  eğrisi (beyaz eğri) Haziran ortasından temmuz ortasına kadar sterlin put opsiyon talebini (dolar call opsiyonu) gösteriyor. Ağustos başından itibaren bu eğilimin azaldığı ve artan implied volatilite (kırmızı eğri) ile birlikte opsiyon trader’larının sterlin call opsiyonlarına taleplerinin arttığı görülüyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY)

27 Ağustos zirvesinde zorlanan Blmg dolar endeksi ardından (outside day) sert düşüşle yorgunluk işaretleri veriyor. 20 günlük hareketli ortalaması 1024 cıvarında ve ilk destek seviyesi görünüyor. MACD ve fisher Transform gibi diğer kısa dönem göstergelerin endeks fiyatıyla olumsuz (bearish) ıraksama göstermeleri de düzeltme işareti olarak gösterilebilir. Fisher Transformu değişme hızının maksimum olduğu süreçde dönme seviyelerini (reversal) zamanlı bir şekilde gösterir. Ayrıca, CFTC takas raporuna göre, spekülatörlerin net uzun pozisyonları 6 ayın zirvesine yükseldi.