Advertisement

Bu günlerde kime sorarsanız sorun, çoğunluk küresel ekonomik beklentilerinin iyi olmadığını söyleyecektir. Ama geniş bir pencereden bakıldığında durum farklı görülebilir. Avrupa Merkez Bankasının deflasyon endişesi ile varlık alımları programı, Japonya’da enflasyonu %2 seviyesine çıkarmak ve uzun yılların durgunluğunu sonlandırmak üzere kolay para politikasında ne gerekirse yapılacağı ve Çin’de son zamanlarda yüksek büyümenin devamı için iyileştirme paketleri, küresel ekonominin lokomotif rolü üstlenen ABD ekonomisi ile bir arada düşünüldüğünde görülebilir bir süreç için ekonominin iyi olduğu ve daha da iyiye gideceği söylenebilir. Ayrıca, talebin arttığı kış sezonu öncesinde 2014 zirvesinden kabaca 25 dolar/varil düşen (%25) petrol fiyatı yanısıra temel gıda ve endüstri emtiaların ucuzlaması da gelişmekte olan ekonomiler için avantaj.

Küresel ekonomi treni yokuş yukarı zorlanmaya devam ediyor. ABD dolarında istikrarlı yükselme küresel ekonomide endişelerin devam ettiğini ima etmekle birlikte isviçre Frankı, Kanada doları, Meksika  pezosu ve Hindistan Rublesinin değer kaybı bu benzeri ülkelere ihracat avantajı sağlar. ABD ekonomisi güçlü doları ile bu ekonomilere döviz avantajı sağlayarak küresel ekonomik trenin  adeta lokomotifi gibi görülüyor.

Temel Veriler

Teknik veriler

Takas Pozisyonları

PAHALI ENSTRÜMANLAR

Soybeans

Doğal Gaz

Dolar endeksi

 

Soybean meal

S&P500

Dolar Endeksi

Soybean meal

Dolar Endeksi

UCUZ ENSTRÜMANLAR

T-bonds

Paladyum

RBOB Gasolin

WTI petrol

Minn. Buğday

WTI Petrol

EURUSD

 

Piyasalarda son durum değerlendirmesi ve yön beklentisi..

Endeksler

İyi haber kötü, kötü haber iyi olabilir!

Dolar Endeks

B iraz düzeltme, trend yukarı.

Euro

Risk alma iştahı yaygınlaşmadıkça baskı altında.

Altın

Satış baskısı abartılı, bir süre toparlayabilir.

Bakır

296 sent/lbs iyi fiyat.

WTI Petrol

Ekonomik veriler ve aşırı düşük göstergeler destekliyor.

Mısır

Talebin tetiklenmesi için daha düşük fiyat!.

Buğday

Güçlü dolar ile fonlar satış eğilimli.

Şeker

Aşırı ucuz, fonların net kısa pozisyonları yüksek.

Kahve

Ucuz görünüyor ama satıcılar motive.

Kakao

Trend aşağı, fonlar aşırı uzun pozisyon taşıyor.

Pamuk

ABD’de sentetik ithalatı fazla



Dolar endeksi Cuma günü Tarım Dışı İsdihdam rakamlarının açıklanması ardından kar realizasyonu ile biraz geriledi. Stokastik ıraksama kısa dönemli düzeltmeye işaret ediyor. 87.15-86.50 seviyelerine kadar gerileme satın alma fırsatı olarak görülebilir. Ardından 90 seviyesi teknik hedef olarak gündeme getirilir.

Altın (COMEX)

Cuma günü ABD’de Tarım Dışı İsdihdam rakamlarının açıklanması ardından rekor seviyede seyreden doların kar realizasyonu ile gerilemesi ve Rusya-Ukrayna gerginliği altın ve diğer emtia fiyatlarının yükselmesine yol açtı.  Ama altın fiyatında yükselişin devam etmesi beklenmiyor. Güçlü doların devamı, düşük enflasyon ortamı ve fiziki talebin azalması gibi altın fiyatını olumsuz etkileyen gelişmeler altın fiyatını tehdid etmeye devam ediyor.
Üç hafta içinde  1255 dolardan 1132 dolara kadar gerileyen (%10) altın fiyatının ardında en önemli etkenin güçlü dolar olduğu söylenebilir. Bu önemli ölçüde doğru ama altın fiyatı, örneğin, Avro cinsinden de değer kaybediyor. Yani, altın fiyatının zayıflığı sadece dolardan kaynaklanmıyor.

Örneğin, yatırım aracı olarak altın ETF’lerinin satışı devam ediyor. Çin ve Hindistan’ın fiziki altın hala satın alma faaliyetleri zayıf. Dünya Altın Konseyine göre Çin firmalarının Hong Kong’dan altın ithalatı 1000 ton cıvarında. Ama bu ithalat iş dünyasının düşük kredi almak üzere (gölge bankacılık) teminat olarak kullanılıyor. Tüketici talebi yok yada zayıf, herhalde daha düşük seviyeden altın almayı düşlüyorlar. Hindistanda ise altın ithalat önlemlerinin daha bir süre devam etmesi bekleniyor.

Ancak altın fiyatını destekleyici bir kaç gelişmeden bahsedilebilir. Altın fiyatında aşırı değer kaybı başta Güney Afrika madenleri olmak üzere üreticileri odak noktasına taşıyor. Girdi maliyetlerini kısarak üretim maliyetlerini bir süredir aşağı çekmeye çalışıyorlar. Artık, madenlerin önemli bir kısmı ya üretim faaliyetlerini azaltacak yada daha güçlü firmalar tarafından satın alınacaklar.

Piyasa psikolojisi açısından aşırı düşük seviyeler ve bearish ortam kısa dönemli de olsa tepki alışları için iyi bir sebep olarak görülebilir. Ama altın fiyatında tam anlamı ile bir havlu atma (capitulation) gözlenmedikçe dip seviyesi için tahmin yapmak zor.

Teknik olarak, 1130 dolar’dan tepki ile yükselmesine rağmen zayıf. Uzun süre düşen piyasada destek bulmak zor. 1200 desteği kırılınca yeni satıcılar geldi ve yükselme momentumu 1200 dolara kadar uzanırsa satıcılar yeniden öne çıkar. Şimdilik 1180 dolar ilk direnci ve güçlü dolar ortamında bu seviye aşılsa bile devam etmesi için bir hayli uğraş gerektirebilir.