Advertisement

Petrol fiyatlarında dramatik düşüş küresel ekonomide yavaşlamayı gösteriyor. Çin’de büyüme, AB’de deflasyon endişesi, Rusya’da adeta finansal ve sosyal çöküş, Borsaların belirsizliği satın alması ve güçlenen dolar emtia fiyatlarını baskı altında tutuyor. Adeta olumsuz beklentiler için kusursuz fırtına. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, FED ve BoE şahin açıklamalar yapıyorlar.

Bu hafta FOMC toplantısı ardından yapılacak açıklamalar önemli ve piyasalarda oynaklığın artmasına yol açacaktır. Küresel ekonomide ABD’nin pozitif ayrışması (tarım dışı isdiham, tüketici güveni  vs.) FED’in faiz oranlarını daha kısa süre içinde yükselteceği konusunda iyimserliği artırıyor. Ancak, J.Yellen’in iyi bir liderlik sınavı sergileyerek, 1997 yılında Greenspan’ın erken sıkılaştırma (premature tightening) hatasını tekrarlıyacağını sanmıyorum. Zira, ABD ekonomisininde ki iyileşme eğiliminden çok küresel deflasyon endişelerini göze alacağı ve 17 Aralık’da piyasalarda yakından izlenen “faiz oranlarının makul bir süre artırılmayacağı” ifade’sini değiştirmeyeceğini düşünüyorum.

Eğer bu böyle olursa, yani, ifade değiştirilmez ise, dolar geçici de olsa değer kaybederek tüm emtialar üzerinde baskıyı azaltacaktır. Dolardaki gerileme (yada düzeltme) bakır başta olmak üzere birçok emtia fiyatlarında toparlanmayı tetiklerken, EURUSD paritesinde yukarı yönlü hareketi başlatır. Emtia fiyatları için kritik bir hafta..

-Altın (COMEX)

Petrol fiyatında “yeni normal” fiyatlama süreci devam ediyor. Aşırı düşük petrol fiyatı deflasyon etkisi yapar ve altın fiyatını desteklemez. Ayrıca, dolar da yükseliyor. Bu veriler altın fiyatı için olumsuz ama altın fiyatı bu gelişmelere omuz silkiyor. Gerçekten, petrol fiyatı çökerken, dolar yeni zirveler yaparken altın nasıl yükseliyor!..

Şubat vadeli altın fiyatı oynak olmakla birlikte yükselen bir kanal içinde hareket ediyor. Herhalde fiziki altın talebi ETF satışlarını bastırıyor. Topluyorlar. Daha önemlisi doğu merkez bankaları her fırsatta altın rezervlerini yükseltmeye çabalıyorlar (bu günlerde Rusya’nın Ruble’yi savunmak için altın sattığı söyleniyor). Anladığım kadarıyla, altın’ın enflasyona karşı korunma özelliği arka plana itilip, yerini finansal felaketlere karşı güven aracı olarak sergiliyor. Petrol fiyatındaki bu denli gerileme uzun vade için küresel ekonomiyi desteklese bile kısa vadede iflaslar, finansal felaketler vb. risklere karşı altına talep artıyor. Ancak bu kriz hedge’i saptaması doğru olmasa bile grafiklerin ne gösterdiğini anlamak belki daha akıllı yaklaşım  olabilir. Teknik olarak altın grafiğinde bearish olmak için fazla neden yok. Soru, bullish olmak için yeterli sebep varmı? Osilatörlerle ölçülen momentum stokastik, MACD gibi kısa dönem teknik göstergeler altın fiyatında yukarı yönlü eğilimi  destekliyor.

-EURUSD

Aşağıdaki tabloda temel veriler çerçevesinde paritenin zayıf olduğu ve 2015 yılında devam edeceği anlaşılıyor. Avrupa Birliğinde 2014 ve 2015 büyüme beklentileri Haziran ayından itibaren düşmeye başlıyor. Enflasyon beklentileri de aşağı yönde devam ediyor. Opsiyon piyasaları bu temel veriler çerçevesinde satım opsiyonları tercihli. Kırmızı eğri ile gösterilen 25 delta Risk Reversal’ın (OTM call-OTM Put) aşağı yönlü eğilimi put opsiyon tercihini gösteriyor.

Kısa vadede gelişmeler farklı olabilir. Bu hafta açıklanacak FOMC sonrasında çok izlenen “faiz oranlarının makul bir süre yükseltilmemesi” ifadesinde değişiklik olmazsa dolar zayıflar ve EURUSD 1.25-26 sdirençlerine kadar yükselebilir.