Advertisement

FED ve ECB’de para politikalarının ayrışması EURUSD paritesine de yansıyor. FED tarafında ABD ekonomisinde iyileşme ve isdihdam rakamlarının artmasıyla birlikte faiz oranlarının (FFR) ne zaman artırılacağı üzerinde spekülasyon yapılırken ECB tarafında karamsarlık hakim. Draghi’nin durgunluk endişesinin devam ettiğini açıklaması, İsdihdam rakamlarının düşmesi, AB’nin zorlu dinamikleri de göze alındığında ECB’nin işi zor. ECB bu ay varlık satın almaya başlayabilir ama Kuzey ve Güney ülkeleri arasında uyum yok. Yunanistan’da yaşanan sıkıntıların diğer ülkelere sıçraması (kontagon) vs. EURUSD paritesini olumsuz etkiliyor.

FOREX piyasasına dönülürse, analistler, gelecek yıl için EURUSD paritesinin 1.1800-1.1500 seviyesine sarkacağını tahmin ediyorlar. ECB’nin varlık satın alma programına bağlı olarak daha düşük seviyeler de görülebilir.

Opsiyon trader’ları paritenin düşme beklentisiyle satım opsiyonlarına daha fazla talep gösteriyorlar. yatırımcıların beklentisini (sentiment) gösteren 1 yıllık 25 delta risk reversal (alım ve satım opsiyonlarının impied volatilite farkı) satım opsiyonları için 155 pips daha pahalı. 1.2000 seviyesi altında bir süre stopları temizledikten sonra tekrar 1.2000 üzerinde zaman haracayabilir.



Kısa süreli toparlama için diğer bazı göstergeler de destek veriyor. ABD ve Almanya 2 yıllık “swap rate spread”i 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye (73 bsp) tırmandı. 2 yıllık tahvil getiri spread’lerinde (77.50 bps) de benzer durum görülüyor. Ama teknik olarak MACD’in aşırı uçlarda olması ve Bollinger bandının desteği ile spread’in daralmasını ve paritede düzeltmeyi tetikleyebilir.