Advertisement

S&P 500 Endeksi

Genel olarak Borsalar düşük faiz ortamında yükselirler. FED’in faiz oranlarını konusunda beklenti yönetiminin uzun süre devam edeceğini düşünüyorum. Zira, ABD ekonomisi diğerlerinden göreceli olarak ayrışmasına rağmen küresel ekonomi yerinde sayıyor ve böyle bir ortamda FED’in faiz artırması, özellikle doların giderek güçlendiği döviz savaşlarında pek kolay görünmüyor. Ayrıca, isdihdam rakamlarında iyileşme gözlenmesine rağmen katılım oranının düşük olması ve düşen petrol fiyatı ile zaten hedef altında seyreden enflasyonun yükselmesi de pek olası görünümüyor. Yani, FED’in faiz oranlarını artırması (kredibilitesi bir yana bırakılırsa) beklendiği gib bu yılın ortasında pek olası görünmüyor. Sabır!.


Diğer yanda petrol ve bakır fiyatlarındaki dramatik düşüşler borsaları pek etkileyemiyor. Zira, bu emtialar öncü gösterge gibi davranmak yerine (küresel ekonominin başaşağı gideceği beklentisi yerine) kendi temel verileri özellinde hareket ettikleri düşünülüyor. Petrol fiyatında gerileme doğrudan aşırı üretim artışına, arz-talep dengesizliğine, bakır fiyatı ise tamamen Çin ekonomisinin iniş-çıkışlarına bağlanıyor. Genel olarak ISM rakamlarının %50 üzerinde seyri ve düşük petrol fiyatının tüketici güvenine doping etkisi, borsaları desteklemeye (balonun şişmesine) devam edecektir. Yani, uzun vade değişen birşey yok, borsalarda endişe yok, ta ki sistemik risk yeniden gündeme gelene kadar.


Geçen hafta güçlü doları bahane gösteren olumsuz bilanço verileri endeksleri baskı altına aldı. Son zamanlarda ABD ekonomisinde git-geller, Rusya ve Yunanistan belirsizliği olumsuz etki olarak görülebilir. Ancak, düşük petrol fiyatının tüketiciye olumlu etkisi borsalarda bir güvenlik ağı oluşturuyor.
Kısa vadede ne olur? Petrol fiyatı önemli. Goldman Sachs yeni bir düşme bacağını bekliyor. Öyle olursa, petrol piyasasında hala yüksek olan spekülatör pozisyonları dengelenir ve ekonomiye olumlu etkisi ile borsalar’a yeniden yükselme rüzgarı estirir. Şimdilik, düzeltme sürecinin bir süre daha devam etmesi ardından Şubat ayı sonuna doğru yüksek işlem hacmi eşliğinde bir çıkış yeniden zirve arayışlarına yol açabilir.
Analist beklentileri de borsa balon’larının devam edeceği yönünde görülüyor. 2014 yıl başında yıl sonu tahminlerini %6 cıvarında yükseliş olarak belirtmişler ve biraz daha fazlası gerçekleşmişti, bu yıl başında da yıl sonu için beklentileri %8 yükselme yönünde!.



Teknik olarak endeksler 2015 yılına oynak başladılar. Bir aşağı bir yukarı ama hiçbir yere gitmiyorlar. Şu haliyle “wedge formasyon”u sürecinde enerji toplayan borsalar herhalde yukarı yönde kırılacak ama akıllı bir yatırımcı olarak kırılmayı beklemek ve kırılma yönünde işlem yapmak gerekir.



Teknik olarak kısa vade de “Wedge” formasyonunu kırılmasın beklemek gerek. Kısa dönem göstergeler satış baskısının devam edeceğini gösteriyor. Ancak hep olduğu gibi düşük seviyeler satın alma fırsatı olarak görülüyor.