Advertisement


Yükselen dolar endeksinin geçen hafta soluklanması ve Avrupa Birliğinde deflasyon spiralinin yavaşlama beklentisi emtia piyasalarında risk alma eğilimini artırdı. Bu görüş uzun vade tahvil fiyatlarına yansıyan satışlarla da destekleniyor. Dolayısıyla, şeker, platin, paladyum, kahve, kakao ve hatta mısır gibi ürünlerde diplerin geride kaldığı söylenebilir. Ancak, petrol, benzin (RBOB), pamuk gibi emtialarda temel verilerin zayıf olmasına (bearish) rağmen açık kapatma (short covering) faaliyetlerinden kaynaklanan güncel toparlama hala satış fırsatı olarak görülebilir


FOREX Piyasaları
Tema ve trendler
Geçen hafta soluklanmasına rağmen genel olarak doların yükselme eğilimi EURUSD, AUDUSD ve NZDUSD’nin önünü kesebilir. Dolar endeksinde gerileme (DXY ve BBDXY) geçici bir düzeltme olarak görülüyor, trend bullish.

Dolar endeksi hafta içi biraz gerilemekle birlikte 94 puan’da destek buldu. Net olarak endeks aşırı pahalı seviyede 94 puan altına sarkabilir ama kalıcı olmaz, alıcılar değer arayışıyla öne çıkar. Bu piyasa satış piyasası değil.

Piyasalarda eğilim
SPX, dolar endeksi yükseliyor. ABD 10 yıllık getiri, petrol, Bakır, USDTRY, USDCHF, GBPUSD yukarı dönüyor. Altın, aşağı dönüyor. EURUSD ve AUDUSD düşüyor.

Opsiyon piyasalarında eğilim (RR);
EURUSD, satım (put) opsiyon talebi artıyor, risk alma eğilimi satış ağırlıklı. AUDUSD, USDJPY ve USDTRY alım (call) opsiyon talebi artıyor, risk alma eğilimi alış yönünde.

EURUSD
Üç haftadır yükselmesine rağmen düzeltme karakterinde görünüyor, 1.1660/80 direncini aşması beklentiyi değiştirir ancak orta vade 1.10 desteği hala hedef. 2-yıllık tahvil “spread”’i ABD lehine artıyor.

Spekülatif pozisyon analizi. Toplam açık pozisyonların (OI) %20’si uzun, %75’i kısa pozisyon taşıyor.
Risk faktörü. Bu hafta açıklanacak ZEW endeksi ve “Markit” verileri.
Teknik analiz. EURUSD’de beklenti değişiyor, satış baskısı azalınca Sinyal (Conversion-yeşil) göstergesi yatay’a döndü. İlk Fibo. direnci 1.1670 cıvarında. Bu seviye üzerinde kapanış piyasa beklentisini (sentiment) değiştirir ve 1.1875 seviyesini hedef alır. Önemli destek 1.1090. Bu çift için uzun vade işlem zor, kısa dönem alıcılar satış fırsatı yaratacaklardır.

AUDUSD
Yatay hareket etmekle birlikte negatif MACD bearish beklenti devam ediyor.
Spekülatif pozisyon analizi. Açık pozisyonların %21’i uzun, %82’si kısa pozisyon taşıyor.
Risk faktörü. 02/18 Conference Board ve Öncü göstergeler.
Teknik analiz. Hafta içi aşağı-yukarı hareket etti, relief ralli ile 80 direncini test edebilir ama trend zayıf. Sinyal göstergesi ve MACD düşme eğilimini desteklemeye devam ediyor. Direnç@ 0.7880, 0.8025, destek@ 0.7630, 0.7310.