Advertisement


ABD ekonomik verilerinde yavaşlama sinyalleri ve yeniden yükselme trendine başlayan güçül dolar ortamında emtia fiyatlarında baskı devam edebilir. Bununla beraber pamuk, şeker, çinko ve endüstri metallerinde uzun vade teknik sinyallerin tetiklenmesi boğa kampında olanlar için pozitif. Çin’de 1. çeyrek otomobil satışlarının ve tüketici güveninin artması, özellikle endüsri emtialarına yansımaya başladı. ABD’de olumsuz sürpriz olarak açıklanan tarım dışı isdihdam rakamlarının Ocak ve Şubat ayı zor hava koşullarından kaynaklandığı ve geçici olduğunun teyid edilmesi boğa kampında olanları sevindirecektir. Önümüzdeki haftalarda iyimserliği besleyecek  potansiyel diğer bir kritik gelişme ABD benzin talebinde artış (implied) gözlenmesi olacaktır.

-Altın (COMEX)

Sürpriz tarım dışı isdihdam rakamları ve FED’in faiz oranlarının seyri konusunda farklı görüşler sergilemesi altın fiyatının yükselmesine sebep oldu. Altın ETF talebi de geçen hafta 1620 tona yükseldi.

Ancak kısa vadeli olumsuz gelişmeler altın piyasasında kısa süreli bir geri çekilmeye yol açabilir.

1- Genel olarak Güney Afrika maden işçileri ve işveren ücret tartışmaları kargaşa ve sürprizlerle geçmesine rağmen bu defa  sendika işçilerinin %21 ücret artışını sağlamaları üretim kesinti endişesini arka plana itecektir. Gold Fields şirketinin düşük altın fiyatına rağmen ücret artışını kabul etmesi sürpriz.

2- Dolar endeksinde yeniden yükselme eğiliminin başlaması, anemik küresel toparlanma sinyalleri ve altın vadeli piyasalarına fon akışlarının azalması altın fiyatı için iyi bir resim sergilemiyor.

Fon ve spekülatörlerin net uzun pozisyonlarında azalma gözlenirse (1175 dolar/ons cıvarı) daha iyi bir giriş seviyesi, satın alma fırsatı olarak görülebilir. Dolayısıyla, altın fiyatının güncel momentumu ve olumlu gelişmeler çerçevesinde 1225 dolara kadar olası yükselmesi açığa satış fırsatı olarak görülüp tekrar 1180 cıvarındaki konsolidasyon seviyesine kadar gerileyebilir, ki bu seviyeler uzun vade satın alma fırsatı yaratacaktır.
Özetle, kısa vade için 1215-1220 seviyesine kadar olası ralli beklenmeli. Bu direnç seviyesi görülürse, stop loss (1225 cıvarı) kullanılarak hedef konsolidasyon bölgesi 1180 dolar açığa satış hedefi olabilir. Sonrasında uzun vadeli altın yatırımı..