Advertisement

-Dolar Endeksi ve GBPUSD

EURO bölgesi ekonomisine 1.2 try dolar enjekte ederken (QE) FED faiz oranları yükseltme eğiliminde, tartışmalar devam ediyor. Sadece faiz oranları farkı ile dolar avantajlı olmaya devam ediyor. Unutulmasın, piyasalar cetvel ile çizilmiş gibi yukarı yada aşağı hareket etmezler. Ara destek ve dirençleri, ataletleri vardır. Dolayısıyla dolar endeksi 90 seviyesine gerilese bile yükselme trendi bozulmaz. Daha önce teknik hedef olarak (çift tepe)  93 endeks puan’a kadar sarkabilir demiştim. Bu günlerde aşırı yükselen dolar’a ayar veriyorlar. Dolar endeksinde düzeltme devam ederken yükselme trendi hala bozulmadı.

Teknik olarak, Dolar Endeksinde (DXY) RSI, MACD gibi kısa dönem göstergelerinde aşağı yönlü baskı devam ediyor. İchimoku bulut desteğinin de altına sarktı.

-GBPUSD Paritesi

İngiltere’de bu hafta yapılacak seçim belirsizliği (Conservative ve Labour parti) ardından politik retorik bir hayli azalır ve Sterlin doların zayıflamasından destek bulmaya başlar. Şimdilik seçim belirsizliği ve ABD tarım dışı isdihdam verisi aşırı oynaklığa sebep oluyor. Bir haftalık oynaklık (implied volatility) geçen Ağustos’da İskoçya referandum’undan bu yana en yüksek seviyede.

Son günlerde ekonomik veriler çok güçlü değil. Nisan sanayi imalat PMI ve Mart ayı mortgage piyasası beklentileri karşılayamadı ama buna rağmen İngiltere Merkez Bankasının (BoE) sıkı para politikasına daha fazla eğilimli olduğu görülüyor.

Teknik olarak, geçen hafta GBPUSD paritesinin gerilemesi satın alma fırsatı yaratabilir. Nisan 13 dip seviyesinden (1.4566) yüksek işlem hacmi ile ara dirençleri kolayca aşarak mükemmel yükseliş sergiledi. Açık pozisyon sayısında (open interest) azalma ralli’nin taze para girmediğini (Short Covering) göstermekle birlikte 1.5780 seviyesine kadar taşınabilir.  Bu hafta seçim ağırlıklı manşet riski, ABD tarım dışı isdihdam verisi (NFP) oynaklığı daha da artırabilir. Opsiyon piyasaları daha iyi bir seçim olabilir.

CFTC (% OI): Kısa pozisyonlar uzun pozisyonlardan %19 daha fazla
GBP Index: 4 seans düşüyor, tekrar range trade.
Direnç@ 1.5550/ 1.5780
Destek@ 1.5030/ 1.4850.
1.4850 altında kapanış  beklentileri (bullish) değiştirir.