Advertisement

Fonların spekülasyonu yanı sıra Çin’in yoğun satın alma faaliyetleri ile zaten küresel arz-talep problemi olan pamuk fiyatı New York Borsasında tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi. Çin, hala en büyük ithalatçı ve tüketici, tedarik zincirinde sektörler ve konfeksiyoncular yükselen girdi maliyetlerini hala tüketiciye aktarabiliyorlar. Oysa, Hindistan’da konfeksiyon ihracatçılarının işi zor. Hem girdi maliyetleri yükselen pamuk fiyatı ile artıyor, hem de rupee değerliyor.
 
Pamuk fiyatı 2010 başında 74 sent/lbs ile başladı ama bu günlerde tüm zamanların en yüksek seviyesi 172.83 sent/lbs üzerinden işlem görüyor. Doğal olarak alternatif ürünlere talebi artırıyor. Polyester, viscon gibi ürünlerin de fiyatı yüksek hatta bulunamıyor. ABD pamuk ihracatı rekor seviyede, iç tüketim için pamuk stoklarının azalması referans olan New York pamuk fiyatını rekor seviyeye taşınmasında bir başka faktör.  
 
Ancak, akbaba’lar yakında pamuk piyasası üzerinde daireler çizmeye başlayacak. Tarım sektöründe ilk ciddi ve esaslı düzeltme pamuk fiyatında görülebilir. Zira, alışılmadık bu yüksek fiyat hem üreticiyi tahrik eder, tetikler, hem de talebi kısar. Nitekim, saygın ARGE kuruluşlarından İnforma, yeni sezonda pamuk ekim alanlarının %20 artacağını açıkladı. Şimdiden, Aralık vade pamuk (NewYork- ICE) Mart'a kıyasla %37 daha ucuz, yani pamuk piyasası backwarded (talepte düşüş, ekili alanların artacağı beklentisi ile taşıma maliyetleri göz ardı ediliyor). Elbette yükselen pamuk fiyatına saygı gösterilmeli ve Çin faktörü ile yeni zirveler görülebilir. Ancak, son birkaç günden bu yana piyasa oyuncularının yükselme beklentileri doğrultusunda aldıkları stratejiler zarar yazmakta ve pamuk fiyatının en azından gerileme ihtiyacına işaret etmektdir.

Yatırımcı ya da reel sektör girdi maliyetlerinin azaltılması için akıllı bir strateji nasıl olmalıdır? Bir örnek; satım opsiyonu satın almak. Örneğin, Mayıs vadeli (67 gün) için 160 sent/lbs kullanım fiyatı olan satım opsiyonunun 01 Şubat tarihinde fiyatı 15 sent (7500 usd). Bu sözleşme vade boyunca veya sonunda pamuk kontratını (50.000 lbs) 160 sent/lbs’den satma hakkı verir. Vade sonu pamuk fiyatı 160 sent ve üzerinde maksimum zarar ödenen primli sınırlıdır (7500 usd) ancak düşmesi halinde her sent başına 500 usd kazanç sağlar. Pamuk fiyatı 100 sent’e gerilerse kazanç sözleşme başına 22.000 usd olur. (Bkz. Grafik)