Advertisement

Ekonomik iyimserlik ve enflasyon tehdidi tahvil piyasalarında kargaşaya yol açıyor. Ekonomik verilerin giderek iyileşmesi ABD’de destekleme ve canlandırma politikalarının bir yana itilip yerini FED’in enflasyon baskısını azaltmak amacı ile piyasalardan likiditeyi nasıl çekeceğine odaklanıyor ve uzun vade ABD tahvilleri 2010 Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine döndüler. Zaten birçok ülke de faiz oranlarını yükseltmeye başladı.

FED Başkanı Bernanke, Çarşamba günü bütçe komisyonunda Cumhuriyetçileri ikna eden bir konuşma yaptı. Tahvil oranlarında yükselişin enflasyondan ziyade iyimser ekonomik beklentilerden kaynaklandığını söyledi, ama tahvil piyasalarında satın alma faaliyetlerini de gözden geçireceğini ihmal etmedi. Büyük depresyonun sıkı öğrencisi olarak bilinen Bernanke, enflasyon karşıtı olan tutumunu devam ettirse de 2008 krizi sonrasında ve deneyimlerinde enflasyonu körükleyici her koşulu yerine getirmeye devam ediyor. Nitekim, emtia fiyatlarını gösteren CRB endeksi 2009 yılı başından bu yana % 108 yükseldi. Bu durum, sadece ABD’ye özgü yerel bir problem değil. Zira, ABD doları hala küresel para birimi olarak politik dengeleri olmayan, yapısal problemleri olan birçok ülkede gıda ve temel emtia fiyatlarında müthiş bir emtia enflasyonunu beraberinde getiriyor. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomi ve sosyal yaşamlarına bedel çok ağır. 

Tahvil piyasalarına dönersek, 10 ve 30 yıllık tahvil fiyatları Şubat ayının ilk haftasında %3 değer kaybetti. 30 yıllıklar 119’00 altında piyasanın önemli olarak algıladığı destek seviyelerine geriledi. Bu günlerde tahvil piyasalarında satım opsiyon (Put) primlerinin alım opsiyon (Call) primlerine göre daha pahalı olması satış baskısının arttığını gösteriyor.

Ancak, birçok kısa dönem teknik gösterge aşırı ucuz bölgede kısa dönemli bir toparlanma ya da açık pozisyon kapatma sürecini tetikleyebilirse de kalıcı olmaz. Uzun vade tahvil fiyatında düşme trendi (oranların yükselmesi) devam edecek ve enflasyon baskısını (Bernanke’nin enflasyon karşıtı ideolojisine rağmen!) artıracak gibi görülüyor.


Kısa dönem strateji; Kar seviyesi!


Nisan vadeli CBOT 30 yıllık tahvil kontratı 117.00 civarında satın alınabilir, risk ya da (stop - loss) bir tam puan altına (100 dolar) konulmalıdır.
1) Daha fazla düşme riski istemeyen tutucu yatırımcılar, Nisan 117.00 alım opsiyonunu (vade sonuna 41 gün) 1200-1300 dolar civarında satın alıp vade öncesinde 3000 dolar kazanca satmak planı yapmalıdırlar.