Advertisement

Ay başına kadar tüm emtia fiyatları yükselirken altın fiyatının baskı altında olması akıllı paranın altından kaçışı (eksodüs) doğrudan sermaye piyasaları ile ilgiliydi. Hisse senetlerinin daha fazla getiri sağlaması yatırım fonları ve akıllı paranın altına tercihini azaltmış ve altın fiyatı daha önce belirttiğim gibi teknik olarak 1310 dolar/ons seviyesinden, özellikle Mısır’da sosyal ayaklanma ile yükselmeye başlamıştı. Önümüzdeki haftalarda önemli emtialarda bir uzlaşma süreci beklemek durumundayız. Emtia endeksi (Continuous commodity endeks) geçen hafta tüm zamanların zirvesini gördü. Genel olarak hem arz/talep, hem de teknik anlamda yükselme eğilimi devam ediyor ve kısa vadede dönüş için bir işaret henüz yok. Ancak, iki öncü emtia, altın ve petrol, son haftalarda farklı bir seyir gösteriyorlar; biri çıkarken diğeri düşüyor ya da aksi oluyor. Bu iki emtianın uzlaşması ve yön tayin etmesi tüm diğer emtiaların da yönünü belirleyecektir.

Altına dönersek, 1310 desteğinden dönmekle düzeltme sürecini tamamlamış görünüyor ve diğer emtialardan farklı olarak ekonomik olmayan uzun vadeli bazı destekleyici veriler de öne çıkıyor. Öncelikle, batı merkez bankalarında bir paradigma kayması netleşti. Washington anlaşması çerçevesinde yıllardır altın satan bu merkez bankaları artık net alıcı konumundalar. Ayrıca, Çin’in enflasyonu hapsetmek üzere frene basması (diğer gelişmekte olan ülkelerle birlikte) ne kadar başarılı olacak sorusunun cevabı şimdilik net değil. Ancak, altına talep(ler)i konusunda kuşku yok. Dünya Altın Konseyi (WGC) son raporunda altın fiziki talebinin artmasına karşı yatırım talebinin %2 azaldığı açıklandı. Yani, altın fiyatının ardında itici güç olarak Çin ve Hindistan başta olmak üzere fiziki talep var. Altın, Çin halkı arasında kültürel anlamda mutluluk ve şans olarak simgelenir ve çeşitli sosyal faaliyetlerde hediye olarak kullanılır. Altın fiyatının 1400 dolara yükselmesi küçük yatırımcılar için problem olmaya başlayınca, WGC ve ICBC 10, 20, 50, 100, 1000 gram altın külçeleri piyasaya sürmeye başladılar. Hatta üzerlerinde mutluluk anlamına gelen ‘FU’ damgasını da koydular. Bu uygulama başarılı olursa Hindistanda da yayılacağı açık. En fakir insan bile burnuna altından tasarlanan bir pin takabilecek.

Daha önce de sık sık belirttiğim gibi altın fiyatının yükselişini kestirmekten çok, düzeltme süreçlerini ve seviyesini kestirmek yatırımda iddialı olmak demektir. Kısa vade için teknik olarak bakılırsa, altın fiyatı Ekim’den Ocak ayının ilk yarısına kadar geniş bir aralıkta (1360 ortalama destek) konsolide olmaktaydı ve desteğin kırılması ile 1310 dolara kadar geriledi. Ardından ‘V’ formasyonu şeklinde toparlanma şimdi 1400 dolar üzerinde (1400-1430) arası konsolidasyona dönüşebilir.

Altın, diğerlerinden farklı olarak en duygusal emtia. Hemen hemen herkesin altın fiyatı konusunda fikri vardır ve ilgi daha çok ekstremist analizlerin yorumlarına açıktır. Kasım’da FED’in Q2 politikası ile 2000 dolar/ons çağıranları vardı ama altın toparlamadan önce 120 dolar geriledi. Elbette, Q2 enflasyon beklentisi ile altın fiyatı destek görmeye devam edecektir, ancak Q3 pek olanaklı görülmüyor. Ayrıca, Çin ve diğer ülkelerin faiz oranlarını yükseltmesi altın fiyatının yükselmesini bir süre kontrol altında tutacaktır. 2010 yılında altın fiyatını yükselten veriler artık daha dengeli.

                                        COMEX altın fiyatı (günlük)

Ne yapılabilir?

Önümüzdeki üç aylık süre içinde altın fiyatı 1500 - 1300 dolar ons arasında seyredebilir. Bu beklentiyi paylaşan yatırımcılar ‘Short  Strangle ya da (bracked)’ stratejisi ile şişkin primler satarak getiri sağlayabilirler, hem de piyasa yönü konusunda endişe etmeden..

GCM1@1404 dolar/ons

1300 satım opsiyonu

1500 alım opsiyonu

Haziran vade COMEX altın opsiyonları risk grafiği

Vade sonun kalan gün sayısı 93

Maksimum kazanç 2650 dolar/kontrat (1500 alım opsiyonu@1500/ 1300 satım opsiyonu@1150dolar)

Zarar < 1300 - 1500 > dışında sınırsız.

Volatilitenin azalması bu stratejinin lehinedir.