Advertisement

Altın fiyatının seyri için ABD dolarına bakmanın zamanı geldi. Dolar endeksi iki aydır sert düşüşlerle 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Haziran vadeli dolar endeksinin 75 endeks puan altına düşmesi sermaye piyasaları ve emtia fiyatlarında yeni bir yükselme dalgası başlatabilir. Bir yanda ekonomide iyileşme beklentilerinin devam edeceği, diğer yanda MENA bölgesinde kargaşa, piyasalarda ikiz psikolojik duygu (korku ve hırs) arasında salınacak. Dolar endeksinin 75 altına sarkması, tüm emtia fiyatlarını yeni rekor seviyelere taşır ve ekonomik toparlanma ciddi sekteye uğrar. Ancak dolar endeksinde bir düzeltme eşiğinde olduğumuzu düşünüyor ve yakından takip ediyorum.

Altın fiyatı beş haftadır yükselip 1.441 dolar/ons ile yeni zirve yaptı. Elbette, MENA bölgesinde kargaşa ve enflasyon endişeleri altın fiyatını uzun vade desteklemeye devam edecektir. Ancak, kısa vadede Avrupa Merkez Bankası ve FED’in diyaloglarından anlaşıldığı üzere faiz oranlarının artırılması gündeme gelecek ve piyasaları (hem sermaye piyasaları, hem emtia) olumsuz etkileyecektir. Altın fiyatı geçici olarak (kısa vade) aşırı pahalı ve bir düzeltmeye gebe. Zaten altın madenlerinin hisse senetleri ile altın fiyatı arasında ciddi bir ayrışma gözleniyor. Boğalar 1441 ons/dolar üzerinde bir taban oluşturmaya çabalarken, ayılar psikolojik destek olarak 1400 dolar/ons altında kapanışı hedefleyeceklerdir. Teknik olarak, altın fiyatının ağırlıklı ortalamalarına gerilemesi halinde satın alma fırsatı olacaktır.

Nasıl bir yatırım stratejisi?

1445.50 dolar/ons stop-loss kullanarak Nisan vadeli altın kontratı açığa satılabilir. Hedef 1360-1375 dolar/ons. Ya da daha konservatif yatırımcılar için ‘Bear Call Spread’ stratejisini makul bir yatırım olarak görüyorum. Bu strateji (1380 kullanım fiyatı olan alım opsiyonu satıp, 1435 kullanım fiyatı olanalım opsiyonu satın alarak) ile vade sonunda (23 gün) maksimum kazanç 3500 dolar ile, maksimum risk ise 2000 dolarla sınırlıdır.

                              Nisan vade altın kazanç/zarar grafiği