Advertisement

Altın 10 yıldır iyi bir yatırım aracı olarak yükselme sürecine devam ediyor ve enflasyon endişesi, ABD dolarında belirsizlik, merkez bankalarında paradigma değişimi ve jeo-politik endişelerle uzun yıllar birlikte olacağımıza göre altın yükselme eğilimi devam edecektir. 1980 de altın fiyatının yükselmesi sadece Avrupa ve ABD yatırımlarından kaynaklanmıştı. Dünyanın diğer ülkelerinde altın yatırımı neredeyse mümkün değildi. Şimdi, başta Çin ve Hindistan dahil tüm ülkelerde mücevherat ve yatırım talebi daha kolay. Ancak, tüm emtialarda olduğu gibi altın içinde kısa dönemde geri çekilme ve düzeltmeler kaçınılmaz. Birkaç yüz dolarlık gerileme bile amatör yada para yönetimini iyi yapamayan yatırımcıların oyun dışı kalmasına yol açar.  Kısa vadede beklentimiz ne olabilir?

Geçen hafta sonuna kadar aşırı yükselen emtia piyasalarında topyekün bir gerileme yaşandı, altın fiyatı 1380 dolara kadar geriledikten sonra zayıf dolar, Libya ve yüksek petrol fiyatı ile kritik 1435 dolar seviyesinin üzerinde işlem gördü. ABD doları konut satışlarındaki %9.6 düşüş ile 75 endeks puanın hemen üzerinde önemli destek seviyesine kadar geriledi. G7 ülkelerinin Libya saldırısı ve petrol fiyatının yükselmeside altın için destekleyici ama daha fazla yükselememesi herhalde Japonyadan gelen altın satışları.

Kısa vadede altın daha yükselir mi?

Son 4-5 gündür altın fiyatı geçen haftaların tüm kaybını geri aldı. Piyasalar, Yemen ve Bahreyn’de artan gerilimi destekleyici (bullish) olarak algılıyor ve 1425 dolar kritik seviyesi üzerinde yeni tepe 1445 dolara kadar direnç görülmüyor. Pozisyon analizine bakıldığında (COT raporu) geçen hafta fonlar ve küçük yatırımcıların satışları ticari firmalar tarafından karşılandı. Geçen hafta fonların toplam COMEX uzun pozisyonları (205.615 kontrat) bu hafta altın fiyatının artmasıyla birlikte biraz yükselmiş olabilir ancak 05 Ekim 2010 tarihli raporda rekor kontrat sayısı 283.462. Dolayısıyla, rekor seviyelere gelmeden fonların satış yapması henüz erken olduğu ve altın fiyatının teknik direnç olarak 1450 seviyesine kadar  yükselmesini bekleyecekleri düşünülebilir.



Altın fiyatı 2008 yılının en düşük seviyesi 681.00 dolar/ons’dan bu yana belirgin bir yükselme kanalı içinde rahatlıkla yükseliyor. Kısa vadede 1435 direncini aşması halinde kolayca momentum toplayarak 1450 direncine kadar yükselebilir. Bu süreç yada teknik resim 1310 dolar üzerinde kaldıkça geçerlidir ve 1310 destek seviyesinin tekrar ziyaret edilmesi veya kırılması halinde zayıf olasılıkla da olsa daha derin bir düzeltme ile 1227 dolara kadar sarkabilir.