Advertisement

Enflasyon ve büyüme ikilemi nasıl çözülürse çözülsün uzun vadede altın fiyatını desteklemeye devam edecektir. Nitekim, 2008 dibi 681.00 dolar/ons seviyesinden itibaren yükseliyor ve trendin dönmesi için kısa dönem düzeltmeler dışında şimdilik hiçbir temel ya da teknik tehdit yok. Özellikle 1450 dolar/ons direnci üzerinde üzerinde işlem görürse yıl sonu varmadan 1500 dolar/ons görülebilir. Kısa vade yön tayin edici güncel politik ve ekonomik belirsizlikler şöyle sıralanabilir;

1. Libya endişesi altın fiyatı için destekleyici ama kolay çözümlenirse altın geriler.

2. Japonya’da felaket sonrası onarım için kurum ve vatandaşların altın sattığı söylentisi doğruysa bile sona ermiş olabilir.

3. AB borç krizi ara sıra gündeme düşüp altın fiyatını etkilemeye devam edecektir.

4. ABD ‘de para ve mali politikalar, QE2, bütçe açıkları vs. hem sermaye piyasalarını hem de altın fiyatını etkileyecektir.

Kısa vadede 1380 dolar/on’a sarkan bir düzeltme yaşandı ama hemen ardından zayıf dolar, Libya endişesi ve yüksek petrol fiyatı ile tüm kaybı birkaç seansda geri aldı ve 1447.00 dolar/ons ile yeni zirve yaptı.  Altın fiyatında daha derin bir düzeltme  beklentim var(dı) ama şimdi yön kestirmekte zorlanıyorum. 2010 Ekim ayından yıl sonuna kadar yeni tepe yaptıktan sonra Ocak ayında gözlenen sert düşüş ile üçlü tepe teyid edilecek ve altın fiyatında konsolidasyon süreci başlayacaktı ama derhal toparlayarak yeni zirve yaptı.

Şimdi, bir yanda fonların henüz rekor seviyede olmayan uzun pozisyonları altın fiyatına destek verirken, altın madenlerinin hisselerinden oluşan fon (SPDR) performansı geride kaldı! Bu durumun çözülmesini beklemek gerekir.

Teknik olarak, 1309- 1445 çıkışının %50 fibo desteği 1337 dolar/ons ancak altın fiyatı 1380 dolar/ons gibi sığ bir düzeltme ardından tekrar yükseldi. Ayılar ve boğalar 1400 altında ve 1450 üzerinde taban oluşturmaya çalışıyor.

Altın madenleri hisse fonu
1400 usd/ons altında kapanış 1340-1350 arasına sarkabilir

Nasıl bir strateji?

Mayıs vadeli (28 gün var) ve 1400 kullanım fiyatı olan satım opsiyonu kontrat başına (100 ons) 1000 dolara satın alınabilir (altın 1420 dolar/ons).  Eş zamanlı olarak  aynı vade ve 1350 kullanım fiyatı olan satım opsiyonu 220 dolara açığa satılır (Bear Put Spread).

Altın fiyatı yükselirse maksimum zarar 780 dolar ile sınırlıdır, düşmesi halinde 1350 dolar/ons’a kadar kazanç sağlar ve altın fiyatı 1350-1360 dolar/ons seviyesine gerilerse opsiyon kazancını stop-loss kullanarak doğrudan vadeli kontrat satın alınabilir.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.