Advertisement

Doğal olarak yatırımcılar altın fiyatının nereye gideceğini merak ediyorlar. Önümüzde ciddi bir düzeltme var mı (nakit kalıp ucuzlayınca satın almak) yoksa devam mı? (yüklenip yükselme dalgasına katılmak).  Ancak, gerçekte bunu kimse bilmiyor, o yüzden bu işlere spekülasyon deniyor. Ben de kısa vadede biraz endişeli ya da tedbirli olmak yanlısıyım ama uzun vade önümüzdeki birkaç yıl daha altın fiyatı yükselmeye devam edecektir. Bugünlerde altın fiyatını destekleyecek sebepler çok. Yüksek petrol fiyatından, MENA kargaşası, Merkez bankalarının altın toplamasından üretici madenleri hedge işlemlerinden vazgeçmelerine, hatta arz/talep verilerine kadar altın destekleniyor. Ancak, tüm bu destekleyici faktörlerin önünde altın fiyatını rekorlara taşıyan iki sebep zayıf dolar ve enflasyon endişesi.

ABD’de bütçe açıkları rekor ve finansman kaynağı olarak yabancı sermaye akışları daralıyor, ekonomisi  henüz istendiği kıvamda değil, diğer ülkeler faiz oranlarını artırırken FED hala ayak sürüyor ve istekli görünmüyor. FED doların düşmesine ne kadar seyirci kalacak, elinden bir şey gelmiyor mu? Dolayısıyla, altın ve birçok diğer emtia ticareti dolar ile yapıldığından dolar zayıfladıkça değerleri artıyor. Altın artık ABD’de bile (Utah eyaleti) para yerine kullanılabiliyor. Ancak, daha da önemlisi FED’in akıl almaz para basma makinası!!  son bir iki yılda 100 yıla yakın tarihinde bastığı paradan daha fazla genişledi ve artık  her ne kadar inkar edilse de enflasyon ciddi olarak etkisini göstermeye başladı. Ayrıca, Çin daha önce ucuz işçiliği ile enflasyon ithal ederken artık yükselen orta sınıfı ve talepleri ile enflasyon ihraç etmeye başladı. Altın da klasik olarak enflasyona karşı korunma (hedge) aracı olarak talep görüyor. Buraya kadar anlatılanları işin yatırım yönü ile ilgili gelişmeler olarak görebilirsiniz ama kısa vadede trader açısından değerlendirmem farklı olacaktır. Zira, altın dahil her piyasanın dengelerini sindirmesi için arada bir soluklanmaya ihtiyacı vardır. Geçen haftanın düşük işlem hacmı, petrol ya da bakır fiyatında gerileme, ABD bütçe tasarısında belirsizlik hatta durup dururken kar realizasyonu bahane edilerek zayıf eli silkelemek piyasaların doğasında vardır. Altın fiyatı 1475 dolar/ons zirvesinden sonra her an bir bahane ile 50 - 60 dolar gerileyebilir. 

Teknik olarak altın trendi 1390/ 1425 dolar/ons üzerinde resmi bozmaz. 1450-1420 arasında satın alma fırsatı gözükebilir.

DESTEK BÖLGESİ

Ne yapmalı?

Altın fiyatları son aylarda ciddi olarak yükseldi ve tarihi rekorlardan işlem görüyor, dolayısıyla önümüzdeki haftalarda bir miktar gerilemesi normaldir. En akıllı yaklaşım azar azar toplamak şeklinde olmalıdır. Beklenir ya da şimdi bir miktar alınırsa, önümüzdeki haftalarda ilave edilerek pozisyonlar artırılabilir. Altın fiyatının çok yüksek olması birçok yatırımcının tercihini gümüşe yöneltmesi de bir başka yatırım çeşidi olabilir.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.