Advertisement

FED’in para politikasında düğümün çözülmesi iki temel soruya indirgendi. Birincisi faiz oranlarının ne zaman yükseltilmeye başlanacağı, diğeri bunun nasıl yapılacağı.  FED kendi içinde ekonomik değerlendirmeler için üç çift ölçüyü takip ediyor.

Birinci çift ölçüt büyüme ve durgunluk ikilemi arasında değerlendirmeler. FED’in tüm üyeleri durgunluğun geride kaldığı ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir olduğunda hem fikir.

İkinci çift değerlendirmeler fiyat istikrarı ve istihdam biraz tartışmalı. Çekirdek enflasyonun (enerji ve gıda hariç) %1.5 civarında açıklanması, FED’e rahat nefes aldırdı ve 600 milyarlık tahvil alım programına devam. Yani, Haziran ayına kadar parasal genişlemede (QE2) değişim beklenmiyor. Ancak, emtia fiyatlarının artması ve küresel enflasyon endişeleri FED’i hiç ilgilendirmiyor gibi! Yükselen emtia fiyatlarının FED kolay para politikasından çok  gelişmekte olan ülkelerin talebinden kaynaklandığını savunuyorlar. Nitekim, likiditenin Borsa ve emtia fiyatlarını yükseltmesi sadece fiziki olarak emtianın toplanmasından oluşur. Oysa, bol paranın sızdığı vadeli piyasalarda her alıcı için bir satıcı olduğundan (zero sum game) fiyatlar yükselemez! İstihdam cephesinde ise tüm üyeler işsizlik rakamlarının yüksek olduğunda hem fikirler ama % işsizlik olarak hangi seviye hedef olmalıdır konusunda net değilller.

Üçüncü çift kısa vade enflasyon etkisi ile ilgili. Burada Fed üyeleri iki farklı görüş içindeler. Çekirdek enflasyon faiz oranlarını yükseltmeleri için endişe seviyesinde olmamakla birlikte gıda ve benzin fiyatları ABD’de de yüksek ve bir kısım FED üyeleri faiz oranlarının derhal yükseltilmesinden yana görüş belirtirken diğer kısım erken davranmanın istihdam gelirlerini azaltacağı ve ekonomik toparlanmayı da beraberinde gerileteceğini düşünüyor. Kısa dönem enflasyon endişesi üzerinde uzlaşma faiz oranları beklentisini netleştirecektir. Elbette bu yorum kısa dönem çalkantılardan (iniş-çıkışlar) çok daha uzun vade yatırım için değerlendirilmelidir.

Öte yanda Fed beklentileri yanısıra piyasalarda olup bitene bakılırsa;
Bilanço sezonu başladı. Şirket bilançoları tatmin edici olmamakla birlikte ekonomik verilerin iyi açıklanması borsaları desteklemeye devam ediyor. Geçen hafta Bank of America ve J.P.Morgan bilançolarının biraz olumsuz olması bankacılık sektöründe mortage probleminin devam ettiğini gösteriyor. Diğer şirketlerin bilanço açıklamaları devam ediyor. Kısa vadede direnç seviyelerinde zorlanan endekslerin tepkisini göreceğiz. Öte yanda, fon endüstrisinden destekleyici veriler gelebilir. İlk çeyrekte hedge fonların gösterge endeks (SPY) altında performans sergilemesi; ya hedge fon yatırımcılarının geleneksel fonlara yönelmesini ya da hedge fonların ABD endekslerinde paylarını artırmasına yol açabilir. Her iki gelişmede borsaları destekleyecektir.

Sonuç olarak, ABD’de kolay para politikasına devam, ekonomik toparlanma yolunda gibi.Önemli endekslerin direnç seviyelerini aşıp yükselme eğilimine devam etmesi bekleniyor.

S&P 500 1300 den döndü. 1328 direnci üzerinde kapanış yapamazsa 1280-1250 arasında destek bulur.

ÜFE ve çekirdek enflasyon. CBOE VIX %4 düştü.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.