Advertisement

ABD merkez bankası (FED) doların değer kaybetmesine yol açan politikalarını sürdürmeye devam ediyor ve dolar hemen tüm para birimlerine karşı rekor düşük seviyelerden işlem görüyor. Grafiğe bakmak yeterli ve deneyimli bir teknik analist olmaya gerek yok. Bilindiği gibi zayıf dolar tüm emtia ve finans piyasalarında balon oluşturmaya devam ediyor. Şimdilik piyasalarda parti devam etmekle birlikte geçmiş deneyimler her zaman partilerin sona erdiğini ve balonların söndürüldüğünü göstermiştir. Bu defa da öyle olacağından kuşku yok ama bunun için dolardaki düşüşün hangi seviyede ve ne zaman frenleneceği kestirmek gerekiyor.

Dolardaki zayıflama aşırı seviyede, 2009 seviyesinin altında ve Haziran ayında FED’in kolay para politikasını (QE2) zorlayacaktır. Nitekim, o zamana kadar zayıf dolar sebebiyle emtia ve finansal ürünlerde tepe oluşumuna yol açacak yükselme ve muhtemel parabolik yükselişler devam edecektir. Ancak, sonrasında sert bir düzeltme önünmüzdeki bir kaç yıl sürecek ayı piyasasına geçiş için bir uyandırma servisi olarak algılanmalı ve değerlendirilmelidir. Yüksek petrol fiyatı küresel ekonominin toparlanması önünde en büyük engel. Doların destek bulup yükselmeye başlaması ile birlikte tüm emtia ve finans ürünleri daha düşük seviyelerde bir iki yıl denge arama (valuation) sürecine başlıyacaklarıdır. Dolar yakın takibe alınmalı.

Dolar şimdilik düşme eğiliminde ve tüm piyasalar yükseliyor, bir süre daha devam edebilir. Doların destek bulup yükselmeye başlaması tüm emtialarda uzun sürecek ayı piyasasına yol açacaktır. Yatırım açısından ileriye dönük, özellikle tepe oluşum sinyallerinin netleşmeye başlayacağı 2.çeyrekten itibaren, S&P 500/Altın/Petrol ve diğer balon piyasalarda ayı (bearish) opsiyon stratejileri kullanılmaya başlanabilir.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.