Advertisement

Petrol dahil tüm emtia fiyatları enflasyon endişesi ile yükseliyor. Ancak, petrol diğerlerinden farklı olarak arz/talep ötesinde ABD başta olmak üzere batı’nın politik ve askeri projeleri çerçevesinde fiyatlanıyor. Geçmişte hep böyle oldu. E.Durkheim’in toplum-birey fonksiyonel paradigmasından vazgeçen ABD toplumu M.Weber’in zenginlik, güç ve prestij odaklı sosyoloji anlayışını benimsemiş ve bugünün faydacı, tüketici toplumunun temelleri atılmıştı. Oysa, 1956 yılında C.Wright Mills’in seçkinler kuramı üzerine  yazdığı ‘The Power Elite’ bugünü çok iyi anlatmakla birlikte ABD Weberyan sosyoloji anlayışı hala değişmemiştir. C.W.Mills seçkinler kuramı ile sosyal çelişki paradigmasını öne çıkarıyor ve ekonomi-politiğin askeri gücün de katılması ile çok uluslu şirketlerin (ÇÜŞ) daha da zenginleştirilmesi yönünde tasarlanacağını anlatıyordu. Olağanüstü bir ileri görüşlülük. Nitekim, uydurma sebeplerle Irak’a müdahale ve petrolünün paylaşılması şimdi batı şirketlerini zenginleştiriyor. Irak’ta demokrasi yerleştirilmesi vs..sudan sebeplerdi. Sonuçlara bakıldığında artık biliyoruz ki, sebep petrol ve doların dolaşımının devam etmesiydi. Şimdi de Afrikada çok daha zalim diktatörler olmasına rağmen Libya seçildi. Libya Afrikanın en büyük petrol endüstrisi ve aynı Irak gibi demokrasi getirme palavrası ile ABD ve işbirlikçileri (Almanya onurlu bir şekilde katılmadı) ÇÜŞ’leri zengin etmek ve yeni silah teknolojilerini test etmek için hazırlık içindeler.

Şimdi petrol fiyatını nasıl analiz edebilirsiniz? Klasik ekonomik verilerin değerlendirilmesi ve finansal analiz yapmak son derece karmaşık. Büyük resmin nasıl şekilleneceği ekonomiden çok sosyal bir olgu ve oldukça belirsiz. Piyasa yorumcularına, sadece kısa dönem gelişmeler çerçevesinde yatırımcı psikolojisine ve bazı teknik bilgilere dayalı olarak anlamsız ama önemli iniş-çıkışları kestirebilmek çabası kalıyor.

50 günlük hareketli ortalamasına doğru bir düzeltme başladı

NYMEX PETROL

NYMEX Petrol (günlük)

Nasıl bir Strateji?

1. Risk seven yatırımcılar için 115.00 dolar/varil stop-loss seviyesi göze alınarak doğrudan Temmuz vadeli petrol kontratı açığa satılabilir. Hedef en az 5-6 dolar olmalıdır.


2. Risk sevmeyen yatırımcılar için aşağı eğilimli (bearish) opsiyon stratejileri uygun olabilir.

Temmuz vadeli 112.00 dolar/varil kullanımlı satım (put) opsiyonu  bu sabah 4 dolardan(4000 dolar) satın alınabilir. Eş zamanlı olarak aynı vadeli 106.00 satım opsiyonu  açığa 2 dolara(2000 dolar) açığa satılabilir. Bu stratejinini maksimum zararı 2000 dolarla sınırlı olup maksimum kazanç vade sonunda 6000 dolardır. Vade sonuna 46 gün var.

 

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.