Advertisement

FED başkanı Bernanke’nin iki şeytandan (deflasyon ve enflasyon) enflasyonu tercih ettiğini biliyoruz. O yüzden sıfıra yakın faiz oranlarında ısrarlı ve sürekli para basıyor. Bazılarına göre düşük dolar politikası ihracatı teşvik etmek ve borçları düşürmek için. Oysa, hem FED hem hazine her fırsatta güçlü dolar politikasından yana olduklarını açıklarken baş mimar Bernanke doların zayıflaması için ne gerekiyorsa yapıyor!

Enflasyonu istatistik verilerle düşük gösterseler bile piyasalarda yansıması farklı bir gerçeği gösteriyor. Enerji maliyetleri (Petrol) %74,  gıda (mısır) % 150, pamuk %380 yükseldi ve diğerleri...

Dolara güvensizlikten ötürü Texas Üniversitesi oluşturduğu yatırım fonuna bir milyar dolarlık altın satın aldı. Peki, ABD dolarda bu tırmanış devam eder mi? Birkaç hafta önce doların kritik düşük seviyede olduğunu ve geçici bir ralliye gebe olduğunu belirtmiştim. O süreç başladı ve bir süre devam edebilir. Ancak bu toparlanma bir ayı (bear) piyasası tepkisi, temel verilerden ziyade teknik ve piyasa psikolojisinden kaynaklanan kısa süreli bir toparlanma. FED’in  kolay para politikasında (QE2) sona yaklaşıldığı bu günlerde ABD uzun vade tahvil fiyatları da bir aydır yükselerek ekonomide gelişmeleri olumsuz olarak değerlendiriyor. Tahvil piyasasının aksine hisse senetleri (S&P 500 ve diğerleri)  daha iyimser tahvil piyasaları ile ayrışıyor. Bu iki önemli piyasa arasında uzlaşı enflasyon yada deflasyon konusunda daha iyi bir gösterge olacaktır.

Şimdilik doların kısa vadeli yükselme eğilimi, biraz da AB borç sıkıntısı ve Japon Yen’ine ortak müdahale ile devam ediyor ve tüm emtialara sert düşüşler olarak yansıyor.
 
Altın Mayıs ayındaki zirveden bu yana 100 dolar/ons geriledi. 20 gün hareketli ortalama altında kısa dönem için satış baskısı devam ediyor. 28 Ocak’da başlayan sert yükselişin oluşturduğu destek hattı, özellikle 05 Mayıs dibi 1462.50 dolar/ons hemen altında 1460 dolar/ons desteği önemli bir destek olarak alıcılara cazip bir seviye olacaktır. Ancak, desteğin kırılması halinde 1420 dolar/ons teknik hedef olacaktır. Şimdilik, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı normalleşti. Altın fiyatının tekrar yükselme trendine başlaması, elbette doların zayıflaması ile devam edecektir ama  önce 1526.80 dolar/ons seviyesini aşmalıdır.

Euro/Dolar paritesinde dramatik düşüş henüz sonlanmadı. AB’de borç krizinin yayılma endişesi ve AB merkez bankasının faiz oranlarını yükseltme çabasında geri adım atması euro’nun değer kaybetmesine sebep oluyor.    



Nasıl bir Strateji?

Altın pozisyonu olan (tutan) yatırımcılar, son haftalardaki düşüşle biraz gergin olmalılar. Altın 100 dolardan fazla geriledi. Daha düşermi endişesi ile altını satıp kenara çekilmek yerine altını elde tutup düzeltmenini daha derinleşmesine (örneğin 1420 yada daha fazlası) karşı satım opsiyonu satın alarak hem sigorta yapılabilir hemde altının yükselmesi halinde elden çıkarmamış olursunuz. Bunun için 100 ons altına (bir COMEX kontratı) bir kontrat 1500 dolar/ons sigortalı satım opsiyonu 3600 usd’ye satın alınabilir. Vadesi 45 gün. Bu süre içinde altın fiyatı 1500 altında ne kadar düşerse düşsün 1500 dolardan satma hakkınız olur yani altın fiyatının düşmesi sizi olumsuz etkilemez, yok eğer yükselmeye başlarsa elinizdeki altın kazanmaya başlar sadece satım opsiyonuna ödenen sigorta primi kaybedilir.