Advertisement

ABD doları, açık pozisyonkapatma işlemleri,  AB bölgesi borç krizinin belirsizliği ve QE2’nin sona ereceği beklentisi ile  ana düşüş trendine karşı düzeltme sürecine devam ediyor. Bu süreç bir süre daha devam edebilir, zira, Yunanistan’da durum hiç  iyi değil, 2- yıllık tahvileri %30 seviyesine yükseldi. Yatırımcılar riskin yüksek olmasına karşı ciddi getiri talep ediyorlar.  

Yunanistan için nasıl bir çözüm olacağı yada olup olmayacağı Euro/Dolar paritesini oldukça volatil (inişli çıkışlı) seyrine yol açtı. Sanırım, bu hafta Almanya’nın yardım konusunda biraz esnemesi ve özellikle FED kararı öncesinde doların baskı görmesi ile euro geçen haftanın kayıplarını bir miktar geri alabilir.

Ancak,  ABD ekonomisi zayıf olması, faiz oranları farkının ABD aleyhine olması ve çözümsüz olarak nitelenen ABD cari açıkları sebebiyle doların uzun dönem eğilimi zayıf olacaktır. Şimdilik, doların düzeltme süreci hem altın ve emtiaları hem euro/dolar paritesini baskı altında tutuyor.

Altın ise güçlü dolara rağmen pozitif beklenti yaratarak kazan-kazan avantajı ile diğer emtialardan ayrışarak güçlü bir direnç sergiliyor. Yatırımcılar güven ve istikrar isterler ve bugünlerde ABD doları kendine çeki düzen sağlamadıkça, ki zor görülüyor, altın tercih enstrüman olmaya devam edecektir. Yunanistan-altın ilişkisi için basit bir senaryo analizi;

1) Yunanistan borç krizi derinleşmeden aşılırsa, euro üzerindeki baskı kalkar ve altında yukarı yönlü hareket ivme kazanır. (pozitif senaryo ve altın fiyatında yükseliş)

2) Çözüme ilişkin umutla beraber, net olmayan haber akışı güven özelliğini öne çıkarır ve alış yönlü talebin devamını sağlar. (nötr senaryo ve bekleyiş)

3) Borç krizinin derinleşmesine ekonomik yavaşlama endişesi eklenince farklı bir tablo ortaya çıkar ve likit altın piyasasında satıcılar kontrolü ele geçirir. (negatif senaryo ve altın fiyatında düşüş)

Böyle bir ortamda en iyi yöntem, yatırımcının teknik yaklaşım ile karar vermesi ve kırılma noktalarında pozisyon alması olacaktır.



Nasıl Bir Strateji Uygulanabilir?

Doğrudan ağustos vadeli altın kontratı 8-10 dolarlık ‘Stop-Loss’ risk ile satın alınabilir. Hedef 1560-65 arası olmalıdır.

Vadeli piyasalar sert gelir yada riskin fazla olduğunu düşünen yatırımcılar alım opsiyonu (Call Opsiyonu) satın alabilirler. 1540 dolardan satın alma hakkı veren (kullanım fiyatı) Ağustos vadeli (37 gün) kontrat başına prim 2900 usd’ye satın alınabilir.

Bu primin de pahalı olduğunu düşünenler, 1540-1600 dolar/ons  spread’i (Bull Call Spread) yaparak (Kazanç 1600 seviyesi ile sınırlanırsa) maliyeti 1900 usd’ye düşürebililer.