Advertisement

Çin ve AB’de enflasyonu önleme çabaları ile Haziran ayında 100 dolar/ons geriledikten sonra geçen hafta 2009 yılından bu yana en sert çıkış gözlendi. Düzeltme ile oluşan vakum içinde zayıf el ve küçük yatırımcıların birçoğu silkelendi ama ABD olumsuz isdihdam verileri ile ABD’de faiz oranlarının düşük kalacağı beklentisi ve merkez bankalarının satın alma faaliyetleri ile altın için temel veriler yeniden güçleniyor.

Büyük resimde değişen birşey yok;

1) Yunanistan borç krizi ardından Portekiz ve diğerleri sırada. Hatta doğu avrupa ülkelerinde (Polonya, Macaristan vs..) İsviçre Frank’ının yükselmesi ile konut kredilerini (mortgage ödemeleri) yeni sıkıntılar bekliyor. İsviçre Frank’ının değerlenmesi efektif olara bu ülkelerde mortgage ödemelerin yükseltti. İsviçre Frank’ı üzerinden konut kredileri Polonya’da %53, Macaristan’da %60 oranında. Dahası, Krizden bu yana İsviçre Frank’ı Zloty karşısında %57, Forint karşında %40 değerlendi. Şimdilik ‘default’ riski olmasa bile tüketici harcamalarını azaltıyor. Altın bu gelişmelerden talep görüyor.

2) Çin ve AB’de faiz oranlarının artırılmasına rağmen genel olarak ABD, İngiltere ve Japonya’da olağanüstü kolay para politikası ile enflasyon endişeleri devam ediyor. Tüketici güven endeksi Çin’de 2.5 yılın en yüksek seviyesi %5.5, ABD’de ise %3.6.

3) Dolar kısa vadede bir düzeltme sürecinde olmakla birlikte uzun vadede daha da zayıflaması bekleniyor. Kontrol edilemez cari açıkları yanısıra,

4) Piyasalar FED’in likiditeyi çekmekde zorlanacağını ve geri kalacağını düşünüyor. Bu da enflasyon ve yüksek altın fiyatı demektir.
Ancak, kısa vade için altın fiyatının 1550 dolar psikolojik direncini aşması gerekir. Fonların net uzun pozisyonlarının göreceli olarak azalmış olması (düzeltme ile birlikte fonlar bir hayli pozisyon kapattılar) her an yüklenebilir ve yeni zirveye taşıyabililer.

Bununla beraber, altın fiyatının kısa dönem teknik göstergeleri geçen haftanın rallisi ile aşırı pahalı bölgede seyrediyor olması ve ABD borç tavanını temmuz sonuna kadar belirsizliği yeni zirve konusunda tehdit oluşturuyor. 1550 dolar altında yeniden bir gerileme (pull back) satın alma fırsatı olmalıdır.