Advertisement

Yirmi yıldan bu yana ilk defa Merkez Bankaları altın’da net alıcı pozisyona geçtiler. Maastrich antlaşması ile rezerv varlık olarak yasaklanmasına rağmen Güney Kore, Hindistan ve Çin varlık dağılımında hızla ABD dolarından altına dönüyor.

Son 2.5 yıldır üstel birşekilde artan küresel likidite ile enflasyonun artacağı endişesi (artık kesin) ve para birimlerine karşı artan güvensizliğin korunma aracı olarak altın’a talebi artırması doğru bir saptama olmakla birlikte son günlerdeki olağanüstü yükseliş için yeterli neden değil. Daha da önemlisi ekonomik belirsizlik ve parasal sistemdeki potansiyel yapısal değişiklik altın’a talebi kalıcı yapıyor. G-7 yada G-20 ülke merkez bankalarının tam da görmek istemedikleri bu. Zira, Merkez Bankaları’nın borç yükünü yönetmek için para basma makinelerine en çok güvendiği bu süreçte kağıt para sisteminden (floating exchange) altın gibi elle tutulur (hard asset) varlıklara geçiş Merkez Bankaları için iyi bir haber değil. Ama artık yatırımcılar, Merkez Bankalarının enflasyondan başka bir silahı olmadığını ve  ülkelerinin ve bankalarının likit (solvent) ihtiyaçlarının sona ermeyeceğini biliyorlar.

Sonuç olarak serbest piyasa ekonomisinin adeta bir bumerang gibi Merkez Bankalarının en güçlü para politikası (sonucu düşünmeden para basabilme kolaylığı) elinden alınıyor.

Şimdi altın yatırımı açısından bakılırsa, enflasyon ya da deflasyon kampında olsanız bile altın satın almak için sebep çok. Yılsonuna kadar altın fiyatının 1800.0 dolara ulaşması artık makul beklenti. Ancak kısa vadede beş haftadır sert bir şekilde yükselen altın teknik olarak bir düzeltmeye gebe görünüyor. Perşembe günü (04/08) S&P 500, petrol ve diğer emtialarda yaşanan kan banyosuna, doların yükselmesine ve hatta gümüş platin ve paladyum gibi kıymetli metallerin sert düşüşlerine rağmen altın pek sarsılmadı. Bu kargaşa içinde biraz gerilemesi hatta gerilemenin bir süre daha devam etmesi normal.

Sermaye piyasalarında devasa kayıplar için gerekli teminat (nakit) muhtemelen altın satılarak karşılandı. Sermaye piyasaları ve diğer emtialardaki düşüş, özellikle bakırdaki sert düşüş süreci devam ederse altında düşmeye devam eder mi? Kestirmek zor. Ama düzeltme sürecinin her piyasa için kaçınılmaz olduğunu biliyoruz. Sabırlı olunursa daha düşük seviyelerden altın satın almak mümkün olabilir.

Teknik olarak COMEX altın pozisyonlarında fonların net uzun pozisyonlarının 290.000 ile rekora yakın seviyede olması (rekor 300.000 kontrat) cidii bir satışı tetikleyebilir.Son üç günde diğer piyasaların sert düşmesine karşı altın fiyatı direniyor.


 
Teknik trendin olup olmadığı yada varsa devam yada dönme sürecini gösteren ADX eğrisinin (gecikmeli ) değişim hızı (yada ivmesi) öncü gösterge olarak davranır ve trendin zorlandığı yada değişeceği konusunda ipucu verebilir. Altın fiyatında, son bir kaç gün yükselme trendinin zorlandığını ve en azından düzeltme olasılığının arttığını görüyoruz.