Advertisement

Varlık fiyatlarını peşinden sürükleyebilecek ABD İstihdam verilerine bir göz atalım.

Dün 281 bin olarak gerçekleşen ADP Özel Sektör İstihdam değişimi 2011’in başından bu yanaki 2. En yüksek rakamı karşımıza çıkardı. ABD 10 yıllıklarındaki 6 bazlık yükselişle yatırımcıların bu rakamı ciddiye aldığını gösteriyor. 2 Mayısta, Nisan ayı tarımdışı istihdam rakamı sürpriz yaptığında ABD 10 yıllıklarının ilk reaksiyonu 8 baz puandı. Ekim 2013’teki 100 binlik sürprizde de 10 baz puanlık yukarı hareket görmüştük.

Nisan ve Ekim aylarında ise ADP beklentilere paralel gerçekleşmişti. Tapering heyecanının içindeki Haziran 2013 datasına baktığımızda ise 25 binlik tarımdışı istihram sürprizi ve 70 binlik revizeye tahvil tarafının verdiği tepki 25 baz puandı. Yine Mayıs 2013’te 25 binlik sürpriz ve 114 binlik revizeye tahvilin tepkisi 11 baz puan yükselerek oldu. Tahvil tarafındaki sürpriz rakama önceki tepkilere bakıldığında  230-240 bin civarı bir tarımdışı istihdam rakamı fiyatlanmış durumda.

Verileri şöyle sıralayalım:

1) Tarımdışı istihdam (Beklenti 215 bin)

59 Ekonomistin 52’si 190-230 bin arasında bekliyor. Beklenti aralığının yine dar olduğunu görüyoruz. Gerçekleşme beklentisi yukarı yönlü. Doları en çok destekleyen verilerden bir tanesi istihdam datası. 190 bin seklinde gerçekleşecek rakamın tahvil getirilerini aşağı çekecek baz puan miktarı 230 bin gerçekleşmesi ihtimalinde tahvil getirilerini yukarı çekecek baz puan miktarından daha yüksek olabilir.

2) İşsizlik (Beklenti yüzde 6.3)

Genel beklenti %6,3 olmasına karşılık 50 ekonomistten 26’sı katılım oranına ilişkin beklentiler nedeniyle %6,2 bekliyor. 2 taraflı riskler ön planda çünkü işsizlik rakam en güvercin Fed üyelerini bile etkiler nitelikte. %6,4 lük oluşabilecek bir rakam Fed Başkanı Yellen’ın açıklamalarını destekler. Katılım oranına baktığımızda herhangi bir yukarı yön görülmüyor.

3) Saatlik ücretler (Beklenti yüzde 0,2 aylık - yüzde 1,9 yıllık

Bu tarafta üretim tarafında çalışanlara bakıp bir tablo oluşturmaya çalışalım. Özel sektör çalışanlarının %80’ini oluşturan üretim taragındaki çalışanların ücretleri geri kalan %20’lik kısmın ücretlerinin yarısına sahip.  Baz etkisi sebebiyle saatlik ücretlerde yıllık bazda geri çekilme bekleniyor. Üretim tarafında çalışanların ücretlerinde bunun etkisinin görülmesi daha zor ancak yıllık bazda %2,5 luk gelebilecek artış 2010’dan bu yana en yüksek rakam olarak kayıtlara geçer.

4) İnşaat işçileri işe alımları

İnşaat sektöründe işe alımları oynaklık yüksek olmakla beraber, Aralık ayındaki zayıf rakam, 6 aylık ortalamayı aşağı çekiyor. 25 bin civarı gerçekleşebilecek bir rakam 2013 rakamlarını hatırlatacak ve inşaat geri dönmüş dedirtebilecek düzeyde.

5)  Hastahane işe alımları

İlk çeyrek rakamlarını korkutucu kılan bu kalemde önemli. Nisan ve Mayıs ayında bir kıpırdanma görülmüştü. Talep düşük ise işe alımlar nasıl hareketlendi bu aylarda dikkatle izlemek lazım. İyimser rakamlara bu aykı rakamın olumlu katkısı bize 4.çeyrek sıçramasının 1.çeyrekte düşüşü ile sapma olduğunu kanıtlayabilir.