Advertisement

“Fransa’nın Dünya Kupası performansı nasıl?“ diye sorsanız "Çok da kötü değiller, değil mi?’ cevabını almamız pek muhtemel. Peki ya İngiltere?

Futboldaki performansları kısa vadeli büyüme beklentileriyle bir hayli negatif oranlı. Dünya kupası heyecanı yeni başladığında İngiltere dünya çapında 57.5 ile en yüksek imalat PMI rakamını kaydederken tam tersine Fransa ise 48.2 ile dünya çapında en kötü 2. rakamı kaydetti.

Fransa’dan daha kötü performansı gösterebilen bir tek Güney Afrika vardı. Dünya Kupasının gelişen ülke gururları Arjantin ve Brezilya’nın da kısa vadede büyüme adına çok büyük vaatleri yok. Arjantin yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %0,2 daraldı. Önceki çeyreğindeki %1,4 ‘lük büyüme de pek gelişen ülke standartlarında bile değil. Bir de artık tüm dünyanın duyduğu borç problemleri sardı Arjantin’in dört bir yanını. Peki ya Brezilya?

Yılın ilk çeyreğinde ağır tempoda yüzde 1,9 büyümeyi başaran Brezilya’da esas sorunlar donuk büyümenin de ötesinde. Bozulan politika çerçevesi ve enflasyon büyümenin yanındaki problemli noktalar.

Son 4 büyük Dünya Futbol turnuvasına 3 gelişen ülkenin imza atarken bir karşılaştırma da Fransa - Almanya maçının bir anlamda Türkiye MB Başkanı Başçı - Meksika MB Başkanı Carstens arasındaki para politikasına benzetilmesinden geldi. Geçenlerde Societe Generale makalesinde okuma şansı buldum. Gidemediğimiz Dünya Kupası maçındaki iki Avrupa ülkesi takımı nasıl 2 gelişen ülke merkez bankasıyla karşılaştırılır diye de merak ettim.  Meksika MB Agustin Carstens’ı Almanya’ya TCMB Başkanı Erdem Başçı, Fransa’ya benzetilmiş.

Cartens’ın IMF geçmişi, makro politikaları anlamındaki geleneksel yaklaşımı, kredibilitesi ve kanıtlanmış performansı ön plana çıkarılırken Erdem Başçı’yı ise bir oyundaki tahmin edilemeyen durum olarak belirtilerek mükemmelliği gösterecek kapasiteye sahip ve yaratıcılığın en güzel hali olarak gösterilmiş. Ve eklenmiş ‘Bir sonraki adımı tahmin etmesi güç’.

5’li kırılgan ülke MB’leri arasında başarılı hikaye olarak gösterilen Başçı’nın bu kadar zor bir iş arasından nasıl başarıyla çıktığı herkese sürpriz oldu deniliyor. Bu sürprizden dolayı Fransa Milli Takımı'nın neredeyse Brezilya’ya bile gidemeyeceği beklenirken beklentilerin üzerinde performansı benzetmenin sebebi.  Benzetme burada kalmıyor, Fransız milli takım teknik direktörü Dider Deschamps’a kadar gitmiş. Türkiye’nin enflasyon problemi varken TCMB’nin enflasyonla mücadelede çok büyüm adımlarının olmadığı altı çiziliyor. Aynı şekilde ego enflasyonu içindeki Fransız milli takımı adına Didier Deschamps’in problem çözümünde büyük adımlar atmadığı gibi. Fransa-Almanya maçının Türkiye-Meksika üzerine benzetmesinde dikkatimi çeken bir nokta da, Fransa’nın oyun yapısı volatil, Almanya’nınki ise tahmin edilebilir.

Bu tezatlığın aynı şekilde lokal para cinsinden Meksika ve Türk tahvilleri arasındaki perfromansta da görüldüğü vurgulanmış. Meksika bonoları adına iyimser olan kurum, Türk tahvilleri adına ‘taktiksel’ olarak iyimser olurken TL riskine karşılık kurda uzun pozisyonla riskten korunma yoluna gitmişler. Politika hamlesi adına kimin daha fazla  yeri var? Sorusuna da cevap bulunmaya çalışılmış, Carstens’ın daha yerinin olduğu görülürken, TCMB adına faiz indirimlerinde yeri olup olmadığı kafada soru işaretleri yaratmış. Bu maçta maç boyunca değil ama ekstra zaman verilse Carsten kazanıyor diyorlar.

Dünya Kupası dönemlerinde Dolar satıp gelişen ülke kuru alan yatırımcıların getirilerini aşağıda görebilirsiniz. Son dönemdeki Brezilya realindeki ‘carry trade’ performansını da açıklar nitelikte. 12 Haziran 2014’te başlayan Dünya Kupası döneminde dünyanın en büyük spor organizasyonuna giden izleyiceler real alınca ‘carry trade’ kaçınılmaz oldu.2002’de Dolar borçlanıp Güney Kore Won’una yatırım yapan, 2010’da benzer şekilde  Güney Afrika Randına yatırım yapan yatırımcının getirisi 2.tabloda görmek mümkün

-2002 Güney Kore Dünya Kupası

Güney Kore Won’una karşılık Dolar borçlanan yatırımcının yıllık realize eden getirisi : %184,18
Yatırımın, yatırım değeri cinsinden karşı karşıya olduğu riski ölçen Sharpe rasyosu: 23.16

15 Mayıs-31 Mayıs 2002 döneminde Güney Kore Won’undan daha iyi performans gösterebilen bir tek Endonezya rupisi vardı. Endonezya hükümetinin deniz aşırı Telekom şirketindeki payını satması etkili olmuştu.

-2010 Güney Afrika Dünya Kupası

Güney Afrika Rand’ına karşılık Dolar borçlanan yatırımcının yıllık realize eden getirisi : %107,02
Yatırımın, yatırım değeri cinsinden karşı karşıya olduğu riski ölçen Sharpe rasyosu: 6.27

Güney Afrika randından aynı dönemde daha iyi performans gösteren riske uyarlanmış bazda bakıldığında Meksika ve Kolombiya vardı.