Advertisement

Türkiye Bankalar Birliği 61.Genel Kurulu, dün Başbakan Binali Yıldırım ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşti. Tüm banka genel müdürlerinin eksiksiz katılım gösterdiği toplantıya ilgi yoğundu. Ayrıca bugüne kadar Başbakan'ın ilk kez katılım gösterdiği Bankalar Birliği Genel Kurulu olması sebebiyle de öncekilerden farklıydı.

Son dönemde sıkça faizleri indirme çağrısı yapılan bankacılık sektörüne yapılan eleştirilerin tonu daha düşüktü. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın "Faizler yükseldiğinde bankalar çok para kazanan işletmeler değildir. Bu yanlış bir algı. Böyle bir şey olsaydı 2001’de tüm bankalar ayakta kalırdı. Bankacılık sektörü de düşük faizden yanadır" sözlerine Başbakan Yıldırım'ın "Hüseyin Bey yüksek faizden bankalar kar etmiyor dedi. Sizin için de iyi bir şey değilse indirelim" cevabı tebessüme neden oldu. Ardından Başbakan Yıldırım ekledi: "Biz de boş durmayacağız enflasyonu indireceğiz."

Toplantı sonrası konuştuğumuz bankacılar, Başbakan'ın ilk kez faizleri kalıcı olarak düşürmek için enflasyonun düşürülmesi gerektiği vurgusunun önemli olduğunu belirttiler. Faiz-enflasyon neden sonuç ilişkisine değinmeksizin yüksek faizlerin elbirliğiyle aşağı çekilmesi mesajı önemliydi.

KONUT STOĞUNA KARŞI KAMPANYA

Toplantıda öne çıkan bir diğer nokta, bazı bankaların konut stoğunu eritmek amacıyla yeni bir kampanya başlatacakları konusuydu.

Bir süredir konut sektöründeki sıkıntı, sektör temsilcileri tarafından dile getiriliyordu. İnşaat ve arsa maliyetlerindeki artışa karşılık konut fiyatlarındaki düşüş eğilimi sektörün içine girdiği darboğazın bir göstergesiydi. Diğer yandan konut kredi faizlerindeki yükseliş nedeniyle ipotekli konut satışlarındaki düşüş hızlanmıştı.

Başbakan Yıldırım dünkü konuşmasında, belli metrekare üzerindeki konutlarda stok oluştuğunu kaydederek stokları eritmek amacıyla Ziraat Bankası ile bazı bankaların yeni bir kampanyaya başlayacaklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde detayları duyurulacak kampanyadaki bankaların kamu bankaları ve katılım bankaları olduğunu öğrendik, faizlerin yüzde 1 civarı veya altına çekilmesi öngörülüyor.

AYDIN'DAN PATRONLARA: SERMAYENİZİ YATTA, KATTA TUTMAYIN

Başka bir önemli konu da son dönemde özel sektörün artan kredi yapılandırma talebiydi. Bazı bankacılar, daha önce basına yansıyan açıklamalarında, kredi yapılandırmalarda yaşanan artışla ilgili serzenişte bulunmuşlardı.

Dünkü toplantıda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, yapılandırmalarla ilgili eleştirilere yanıt verdi. "Borcunu ödemeye niyetli olanlarla yapılandırma yapıyoruz. Gelecek projeksiyonu olmayanlarla yapmıyoruz" diyen Aydın, toplam yapılandırılan kredi miktarının 78 milyar TL olduğunu ve toplam kredilere oranının yüzde 3,8 seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Sorunlu kredi olarak yönetilen bölümle tamamen geriye dönmeyeceğin birbirinden net ayrıştırılması gerektiğini vurgulayan Aydın, yapılandırmalarda hukuki altyapının tamamlanması gerektiğini belirtti.

Patronlara, şirket sermayesini güçlendirmeye önem vermeleri çağrısında bulunan Aydın'ın son uyarısı dikkate değerdi: "İşadamlarımız sermayelerini yatta, katta tutmaktan ziyade yaptıkları işte mutlaka kendi özkaynaklarını da devreye sokmalı, kişisel hesaplarda değil de kurumsal kayıtlardakileri destekliyoruz"