Advertisement

Bugün açıklananan enflasyon verileri ile yıllık TÜFE % 9, ÜFE ise %13.5 seviyelerine ulaştı. Çekirdek enflasyon olarak tarif edilen enerji, gıda, alkol, tütün hariç enflasyon ise % 8.18 seviyesine yükseldi.

Önce çekirdek enflasyondan başlayalım. % 8 seviyesini aşan çekirdek enflasyon Temmuz 2007'den beri görülen en yüksek seviyede. Yani bir türlü 100$ altına düşmediği için şikayet edilen petrol fiyatları, yüksek emtia fiyatları dolayısı ile gerilemeyen gıda fiyatları, ÖTV artırıldığı için 'fiyat ayarlaması' yapılan sigara fiyatları çıkarıldığında geriye kalan ürünlerdeki yıllık fiyat artışı %8.20.

Bu noktadan bakıldığında Kasım 2010'da % 2.5 seviyesinde olan çekirdek enflasyonun 1 yıl içinde 3 katlanması  enflasyonda beklentilerde ciddi bozulma olduğunun göstergesi. Aynı dönem içinde TÜFE 'nin de % 4'den %9.5'a çıkmış olması genel bir enflasyon algısı oluşturmakla beraber çekirdekteki artışın hızı ve sürekliliği daha korkutucu gözüküyor.

Bunu fark eden Merkez Bankası, geçen ay sıkılaştırma politikasına tekrar geri döndü. Özellikle API ile piyasalara verdiği parayı 20 milyar TL bandına çekerek bankaların maliyetlerini yükseltiyor. Böylece hem bankaların kredi portföyüne ciddi bir fren getirilmek istendi hem de TL'nin fiyatı (faizi) artılarak dövizin yükselişi engellenmeye çalışıldı.

Dolayısı ile yapılan doğrudur. Enflasyon cephesinde ciddi bir risk ile karşı karşıya olduğumuz aşikar.TCMB'nin bu konuda piyasaya ne kadar ciddi olduğunu, fiyat istikrarının kendisi için ne kadar önemli olduğunu göstermesi lazım. Sıkılaştırıcı politiklarda kısa sürede alınan olumlu sonuçlarla geri adım atmak yada haftalık yada günlük bazda işi sulandırmak başımızı çok ağrıtabilir.

Bu konuda en büyük sorunumuz  2012 de bir çok ülkenin büyüme konusunda teşviklerler verdiği, faizleri düşük tuttuğu bir dönemde bizim enflasyon sebebi ile sıkılaştırıcı politikalar izlemek zorunda kalacağımız olgusu olacaktır. Bu yerinde bir tespit olmakla beraber kafamızı karıştırmamalı. Başta Merkez Bankası olmak üzere bütün karar mercilerinin enflasyon konusunda net ve tutulabilecek hedefler vermesi lazım. Aksi taktirde cari açığı ne yapacağız derken bir de kontrolden çıkan bir enflasyon derdi ile başbaşa kalabiliriz.