Advertisement

Piyasaların rasyonel davrandığını söylemek çoğu zaman mümkün değildir. Piyasalar aynen yaşayan organizmalara benzerler; veriler, rakamlar hepsi önemlidir ama piyasansın da canı, kanı vardır.

Aralık ayı boyunca, hatta Kasım ayının son haftasından beri piyasalarda bir iyimserlik havası var. Avrupa'da hisse senetleri ortalama % 8-10 civarında değer kazandı. Riskli varlıklar olarak öne çıkan emtia fiyatları ralli yaptı. Bakır % 8, petrol % 5 yükseldi. Avrupa'da tahvil faizleri düştü, İtalyan 10 yıllık faizleri 120 baz puan düşüp % 6 'ya gerilerken, İspanyol 10 yıllk faizleri % 6.60'dan % 5.5'lara kadar geriledi.Gelişmekte olan ülke hisse senetleri de son 10 günde ciddi prim yaptı. İMKB % 12, Hindistan Sensex % 9, Brezilya Bovespa % 7.5 prim yaptı.

Diğer yandan bu 10 günlük süreç içinde yerinden kıpırdamayan ya da daha da kötüleşen veriler de vardı.

Krizin ortasındaki Avrupa'nın ortak para birimi; 10 gün önce 1.3250 seviyesindeydi, şimdi ise 1.3370 seviyesinde. FED'in 6 büyük Merkez Bankası ile yapmış olduğu swap anlaşmasına rağmen 3 aylık LİBOR oranları son 2.5 yılın zirvesine çıktı; %0.54 seviyesinde. Avrupa'da 3 aylık EURİBOR oranları 1.4750'ye kadar çıktı. Hem de Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri 25 baz puan düşürdüğü bir 25 baz puanın da yolda olduğu yerde. Yani likidite var ama bankalar hala korkuyor ve kimse kimseye para vermiyor.

Yukarıdaki iki paragrafta özetlemeye çalıştığım olumlu tepki verenler ve vermeyenlere genel hatlarıyla baktığımızda yapılabilecek yorum; piyasada pozisyonlar sığ, kriz hala en ağır haliyle hala fiyatların içinde ama bir ümit piyasalar Noel rallisi için bulduğu her fırsatı değerlendirmeye çalışıyor.

Bu sebeple ağır olan trend değişikliğinin uzun sürdüğü piyasalardan ziyade hisse başta olmak üzere kısa süreli girip çıkabileceği alanlara yönelmiş durumda. Pozisyonlar da sığ olduğu için küçük alımlar dahi % 10'lara varan yükselişlere yol açıyor. Ancak Libor, Euribor, EUR/USD herkesin radarında ve pozisyon alanlar birbirine kolluyor.

Şimdi piyasa hangi hikayeyi satın alıyor diye baktığımızda;

1- 'Avrupa'da liderler özellikle de Sarkozy ve Merkel anlaştı. Başta daha sıkı bir mali birlik olmak üzere yeni bir Avrupa Birliği oluşuyor.'

Gerçek; anlaşıldı ki ortak ve sıkı bir bir mali politikanın yürütüldüğü, harcamaların disiplin altına alındığı ve uymayanların cezalandırıldığı bir Avrupa'ya kısa vadede ulaşmak mümkün değil.

2- 'İlk önce yangını söndürmek lazım. Siyasi irade ortaya çıkacak. 1 trilyon Euro para bulunacak ve bu para banka sermayelendirilmesinden problemli ülkelerin tahvillerinin alımına kadar her yerde kullanılacak'

Gerçek; Merkel bugün bir kez daha gösterdi ki Almanya'nın Avrupa Merkez Bankası'nın para basması anlamına gelecek hehangi bir senaryoyu onaylaması mümkün değil.

3- 'Kriz olabilir ama değerlemeler de çok ucuzladı. Dolayısıyla Avrupa'da, özellikle de hisse fiyatlarında ciddi alım fırsatları var.'

Gerçek; Hem Libor, Hem Euribor, hem de Avrupa Merkez Bankası'nın piyasaları artan miktarda fonlamasına bakılırsa hisse senetlerinin, özellikle de bankaların bu fiyatlarda olmasının sebebi vardı ve hala da var.

Dolayısıyla ralliler güzeldir, Noel rallileri daha da güzeldir. Ama ömürleri genelde uzun olmaz.