Advertisement

Bilindiği üzere 2008 yılında Lehman'ın batmasından sonraki süreçte FED sadece ABD ekonomisinin değil, bütün dünyanın Merkez Bankası olmaya soyundu. Dolar bastı, ABD Bankaları'ndaki problemli varlıkları kendi bilançosuna kaydırdı, o da yetmedi; diğer Merkez Bankaları ile koordine bir şeklide dünyayı ABD dolarına boğdu.

Bugün gelinen noktada FED, bilançosunu 2 katına çıkarmış, faiz oranlarını %0 -%0.25 ile tüm zamanların en düşük oranına çekmiş durumda. Bu da yetmedi; Fed 3. tur parasal genişlemenin de mesajını verdi.

FED, yatırımcıları ikna etmeyi başarıyor gibi..

Bloomberg International'ın yapmış olduğu ankete göre, sermaye piyasalarına dünya genelinde yatırım yapan fon yöneticileri ve traderlar, FED'in yukarıda saydığım operasyonlarının sonucunda ABD piyasalarını 2012'in en ümit veren yerleri olarak görüyor.

Katılımcıların sadece %18'i ABD ekonomisinin 2012 yılında bir resesyona girme ihtimalini öngörürken, bu oran global piyasalar için %30, Avrupa için de nerede ise %70 dolaylarında.

Bir başka soruda ise dünya ekonomilerinin 2012 yılında daha mı iyileşeceği, yoksa işlerin daha mı kötüleşeceği sorulmuş Bloomberg Int tarafından yatırımcılara. Katılımcıların %79'u Avrupa'da, %37'i Çin'de, %30 küresel dünya ekonomilerinde işlerin daha da kötüleşeciğini öngörürken, bu oran ABD ekonomisi için sadece %16 düzeyinde. Daha da önemlisi, katılımcıların %50'si ABD ekonomisinde 2012'de işlerin düzelmeye başladığına inanıyor.

Görüleceği gibi veriler ne der bilinmez ama yatırımcı gözünde ABD ekonomisi 2012'de en fazla potansiyel vaad eden piyasa olarak öne çıkıyor. Bu benim için çok süpriz olmadı açıkçası. Altta linkini bulacağınız yılın ilk yazısında, bu senenin ABD'nin yılı olabileceğini yazmıştım daha önce.

Herkes FED'den memnun değil

Yatırımcıların aksine FED, siyasilerin hedef tahtasına oturdu. Özellikle de Cumhuriyetçilerin. ABD'de yaklaşan seçim dönemi öncesinde Cumhuriyetçiler'in FED üzerindeki baskısı artmaya başaldı. Cumhuriyetçi valiler açıkça FED'i politize olmakla suçlayıp, sırf Demokrat lider Obama 2012 seçimlerine rahat girsin diye piyasayı paraya boğduğunu iddia ederek, suçluyor. Hatta "eğer iktidara gelirsek Bernanke'yi görevinden alacağız" diyen Cumhuriyetçiler dahi var.

Bakalım siyasi gerilimin tırmandığı ve suçlamaların arttığı bu noktada FED bu akşam ne açıklayacak? 3. tur parasal genişlemeden bahsedebilecek mi?