Advertisement
Ocak ayının ortasında Bernanke'nin piyasalara 'merak etmeyin paranız masa üzerinde...' dedikten sonra piyasalar coştu. Ne de olsa ucuz ve bol para devam edecekti. Ben Bernanke , zamanında 'Greenspan Put' denilen (1987'den 2000'e kadar devam eden ve birçok varlık balonunun oluşmasına neden olan ucuz ve bol likidite) FED politikalarını dahi gölgede bırakacak dahiyane fikirlerle esmeye devam edecek gibi gözüküyor.
 
Bu noktada şu soru sorulabilir; ya şapkadan çıkacak başka tavşan kalmadıysa ?
 
Bernake'nin sözü söz; piyasalara likidite sağlanacak. Ama nasıl? Başkan Obama'nın son açıklamaları, mortgage backed tahvil faizlerine bakılırsa bu sefer para, tahvil bono piyasasına, emtia  ürünlerine ya da gelişmekte olan ülkelere değil,  doğrudan ABD konut piyasasına gidebilir.
 
Başkan Obama seçimlerden önce ABD konut piyasasının umutla beklenen canlılığa ulaşabilmesi için Ocak ayında yeni bir strateji planı açıkladı.Bu planda özellikle mortgage yöntemi ile konut almış ama evinin şu anki değeri toplam borcunu ödeyemeyenler için alınmış bazı önlemler var.  Bu ev sahipleri için Başkan Obama hayatı bir parça daha kolaylaştırmaya çalışıyor. Şu anki uygulamada  mortgage faizlerinin düşmesine rağmen bu ev sahipleri bundan yararlanamıyor. Bankalar mortgage kapatıp yenisini açmak için yüksek maliyetler talep ederken, diğer yandan da zaten borcunu karşılayamayacak olan evler için yeni mortgage kullandırmak istemiyor. İşte kanun geçtiğinde bu gruptaki ev sahipleri derin bir nefes alacak.
 
Diğer yandan ikinci el mortgage faizlerini incelediğimizde başka bir enteresan durum görüyoruz. Mortgage backed securities denilen ipoteğe dayalı tahvil faizlerine baktığımızda Ocak ayında sert bir düşüş görüyoruz. 10 yıllık tahvil faizleri Ocak ayında 40 baz  puan kadar düştü. Aynı dönemde ABD tahvil faizleri yerinde sayarken (hatta bir parça yukarı çıkarken) ABD mortgage backed securities faizlerinin düşmesi çok normal bir olay değildir.
 
İşte bu iki  noktayı birleştirince resim daha net ortaya çıkıyor. Birileri gelecek olan yeni QE3, yani "parasal genişleme - 3" operasyonunun direk olarak konut piyasasına odaklanacağını düşünerek ABD'de ipoteğe dayalı tahvil faizlerini alıyor. Spekülasyonlara göre 400 milyar dolar ile 1 trilyon arasında bir paranın önümüzdeki Mart - Haziran ayları arasında FED tarafından ABD konut piyasası paraya boğulacak.
 
Peki bunun bize ne faydası var?
 
İşte yazının başlığı da burada saklı. Bence yok. Yani bu sefer Bernanke'nin şapkasından çıkan tavşan, ' FED para basar; para diğer piyasalara kaçar' diye fiyatlama yapan piyasanın hesaplarını bozabilir. Evet FED bilançosunu 1 trilyon dolar daha artıracak ama bunu yaparken parayı ilk 2 turda olduğu gibi ABD tahvili ya da banka bilançolarındaki toksik varlıkları alarak değil; Fenny Mae ve Freddie Mac'in çıkartmış olduğu ve ikinci piyasada işlem gören "Mortgage Backed Securities" denilen ipoteğe dayalı tahvillere yatıracak gibi görünüyor.
 
İşte bu sebeple bu seferki tavşan farklı olabilir. Para gelecek dertler bitecek diye düşünenlerin dikkatine.