Advertisement

ABD ekonomisinin içinden geçmekte olduğu durum son dönemlerde hiç yaşanmayan bir tabloyu ortaya çıkartıyor; ABD seçimlerine damgasını ekonomik kriz vuruyor!

NY Times/CBS News'un ortaklaşa yapmış oldukları seçin anketlerinden çarpıcı sonuçlar çıkmaya başladı. ABD ekonomisinin performanası seçmenlerin oy tercihinde 1 numaralı kriter olmaya başladı. Ekonomilerin performansı Türkiye'de hatta son seçim sonuçlarında olduğu gibi AVrupa'da birçok ülkede en önemli seçmen kriterlerinden biri olabilir. Ancak söz konusu olan ülke ABD olduğunda durum değişir. En azından bu seçimlere kadar durum böyleydi.

-İlk kez bir ankette Obama, Romney'in gerisine düştü

Özellikle son 3 aydır kötü gelen istihdam verileri Başkan Obama'nın başına dert açmaya başlamış gibi görünüyor. Bernanke'nin son konuşmasında 'istihdam piyasasının çamura saplanmış' vurgusu, yıllık işsizliğin tekrar %82'lerin üzerine çıkması Başkan Obama'nın Cumhuriyetçi aday Romney karşısında ilk kez bir ankette geriye düşmesine neden oldu. Temmuz ayının 11 ile 16'sı arasında yapılan bu ankete göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhuritetçi aday Romney'e oy vereceğini söyleyenlerin oranı %47, Obama'ya oy verebler ise % 46'da kalıyor. Bundan 4 ay önceki anket sonuçlarında Obama yarışı 3 puan önde götürüyor gözüküyordu.

-Ortalama Amerikalı hala Obama'yı tercih ediyor ama işsizlik sorunu can sıkıyor

CBC'in anketinden çıkan bir başka enteresan sonuç ortalama Amerikalının hala Obamayı seviyor olması. Anket sonuçlarına göre ortalama Amerikalı'yı en çok hangi başkan adayı düşünüyor sorusunun cevabı %63 Obama, %55 Romney.

Her ne kadar seçmenin gözünde Başkan Obama hala daha güvenilir, saygın ve sempatik görünse de anket sonuçları ekonomik gerçeklerin aynı Avrupa'da olduğu gibi ABD'de 'devrim' yapmaya hazırlandığını söylüyor bize.

-Peki FED bu oyuna dahil olur mu?

İşte kritik soru burada. Cumhuriyetçiler eğer seçilirlerse Bernanke ile devam etmeyeceklerini açıkladılar. Diğer yandan muhtemelen Obama'nın danışmanları da nasıl oluyorda ortalam ABD seçmeni için hala bu kadar popülerken bunu seçim sandığına yansıtmıyorum diye derin hesapların içine girmiştir.

Bir yandan toparlanmayan istihdam verileri, diğer yandan Avrupa'nın yaşadığı ekonomik buhranının uzayacak olması ve son olarak da Obama'nın 'seçilememe' riskinin ortaya çıkması FED'in beklenenden daha önce bir hamle yapmasına neden olabilir.

Daha önce 'seçimlerden sonuçlanmadan FED hamle yapmaz, önce borçlanma tavanının artırılmasını ve vergi teşviklerinin uzatılılmasını bekler' şeklinde fiyatlanan FED ve OYUN PLANI tekrar değişiyor.

Artan petrol fiyatları, tarım emtialarında ani yükselişler, kötü gelen verilere rağmen artan hisse fiyatları bunun habercisi.

Tabii asıl soru; şu ana kadar 2 tur bilançoyu genişleten FED, bir 3. turu yaptığında neyi ne kadar başarabilir?