Advertisement

 

Ağustos ayının 22'sine geldik. Temmuz ayının ortasından başlayan olumlu hava dört nala devam ediyor. Son 1 aydır piyasaların nasıl performans gösterdiğini aşağıdaki tablo daha net anlayabiliriz.

                            Son 1  Ay        Yıl Başından beri

S&P                         %3,0                          %12

İspanya Ibex          %20                          -%12

MSCI Dünya            %5,0                         %9,5

EUR/USD                %2,8                         -%3,75

Altın                         %3,95                       %4,95

Brent Petrol             % 7,80                     %9,50

 

Görüleceği üzere son 1 ayda risk iştahının artması ile çok farklı piyasalarda hep benzer fiyatlamalar olmuş. Yatırımcı bardağın dolu tarafını görmek istemiş ve almış.

Hangi ürün hangi hikayeyi fiyatlıyor?

Hikaye 1 : ABD ekonomisi korkulduğu kadar soğumuyor

Geçen 2 hafta ABD'den beklentilerden daha iyi gelen verilere şahit olduk. Haftalık işsizlik , Konut verileri,Michigan Güven endeksi, ABD'de  enflasyon verileri geçen 2 haftanın beklenenden iyi gelen rakamları oldu. Dolayısı ile piyasa ABD ekonomisinin bunca sarsıntıya rağmen beklenenden daha iyi direndiğini düşünmeye başladı.

S&P, petrol ve emtia fiyatları bundan pozitif yararlandılar.

Hikaye 2:  Merkez Bankaları piyasalara bir tur daha destek verecekler.

Bu ay sonu FED, Eylül başında da ECB 'nın piyasalara beklenen parasal genişlemene müjdelerini vermeleri ekleniyor. Piyasa oyuncuları  FED'in Jackson Hole'da  QE3 anlamına gelecek yeni bir paket açıklamasını  ve  ECB'nin de ikinci piyasadan İtalyan ve İspayon tahvil alımına başladığını ilan etmesini bekliyor.

Altın, Petrol ve diğer emtia ürünleri, Eur/USD ve özellikle Avrupa Borsaları bu hikayeden son 1 aydır besleniyorlar.

Hikaye 3: Euro Zone yani Euro Bölgesinın dağılmayacağına olan inancın artması.

Merkel'in tatil sonrası verdiği demeçler ve Yunanistan paketi konusunda yumuşaması yatırımcılara siayası aktörlerin daha fazla risk almak istemdikleri ve EURO Briliğinin bozulmaması için ne gerekirse yapacakları yönünde bir algı uyandırdı.

EUR/USD , İtalyan ve İspanyol tahvilleri bu senaryayo satın alıyor.

Anlaşılacağı üzere bir kaç iyimser senaryo aynı anda piyasada satn alınıyor. Böylece çok da alışık olmadığımız bir şeiklde ; hem altın hem de petroün aynı anda arttığını  görüyoruz. Piyasa son ana kadar bardağın dolu tarafını görmeye ve fiyatlamaya devam ediyor.

Bu sebeple Eylül başında gelecek açıklamaların bu çerçevede önemi daha  fazla artmış oluyor. Ya piyasa umduğunu bulacak ve yıl sonuna doğru yelkenlerini artan alım rüzgarı ile doldurup yoluna devam edecek  yada bir kez daha 'hayal kırıklığı' .

Hangisi olr bilmiyorum ama top yekün büyün piyasaların aynı anda 'risk on' sürecine devam etmesinin zor olduğunu düşünüyorum.