Advertisement

Haftasonu TCMB Başkanı Erdem Başcı önemli açıkamalar yaptı. Bu açıklamaların detaylarını hafta sonu boyunca Bloomberght.com'da okudunuz. Bugün itibariyle de piyasanın bunu nasıl fiyatladığını görüyoruz.

Piyasa oyuncuları açıklamaların içinden 'Eylül ayı itibari ile faiz koridorunun kademeli olarak aşağıya çekilmesine başlanacak' ifadesine en fazla duyarlılık göstermiş durumda.Aslında TCMB'nin sonbahar ile birlikte faiz koridorunu aşağıya çekmeye başlayacağını biliyorduk. Dolayısı Başkan'ın son açıklamasının çok fazla bir yankı uyandırmaması gerekir. Piyasaya göre ise açıklama biliniyordu ama faiz koridorunun indirilmesine bir zaman verilmesi ve kararlı tutum göz kaçmaması gereken bir ayrıntı

Koridor gidiyor yerine ROK geliyor

Son 1.5 yıldır gündemi meşgul eden, bazen eleştirilen bazen ise övgü ile bahsedilen faiz koridoru TCMB açısında misyonunu tamamlamış durumda. Koridorun üst bandı ( şu an %11,5  seviyesinde) Eylül PPK toplantısı ile kademeli olarak aşağıya çekilecek. Piyasanın buradaki beklentisi 2-3 aylık süreçte minimum 250 baz puanlılk bir düşüş olması. Yani eğer piyasanın beklentisi gerçekleşirse yıl sonuna doğru  TL için oluşabilecek maksimum faiz seviyesi % 9 olacak.

TCMB faiz koridoru yerine Bankaların kendisinde TL mevduatları için tuttuğu dövizin katsayıları ile zaman içinde oynayarak (ROK) piyasanın TL likiditesini tutmaya çalışacak.

 

Koridorun üst bantı zaten kullanılmıyor. Daraltılsa ne olacak?

Çok ifade edilen sorulardan biri de bu.

Evet bantın üst tarafı bir süredir kullanılmıyor. Hatta TCMB piyasaları fonladığı ortalama faiz seviyesinin % 6,5 'lara kadar düşürdü. Ancak piyasa biliyor ki; faiz bandının üst seviyesi % 11 'lerde durduğu sürece olası türbülanslarda kısa vadeli TL faizlerinde maliyet oraya kadar çıkabilir. En azında teoride.

Şimdi ise koridor daralınca bu ihtimal ortadan kalkacak. En kötü fonlama oranı % 9'a yapışacak ve orada kalacak. Dolayısı ile özellikle tahvil bono yatırımcıları için bu ciddi bir sinyal. Maliyetler kısa ve orta vadede % 9'ları aşamayacak!

Peki Kur bu gelişmelerden nasıl etkilenir?

İşte burası biraz kritik. Hatırlanacağı üzere  TCMB ,daha önce faiz koridoru uygulaması ile 'parasal sıkılaştırma ' yaptığını iddia ediyordu. Hatta Başkan ; 'Benim politika faizimin % 5,75 'de durduğuna balmayın. Ben koridor uygulması ile faizi istediğim yer de oluşturabilirim' diyordu.

O zaman şimdi koridorun daraltılması kim ne derse desin ' parasal sıkılaştırmanın' bittiği anlamına gelir. Dolayısı ile böyle bir uygulamanın da kur üzerinde negatif etkisi olacaktır. Yani TL'de bir miktar değer kaybı kaçınılmaz. 

Sonuç?

Faiz koridorunun arkasından şimdi de herkes ROK'u anlamaya çalışacak. Bu süreç içinde bir miktar çalkantı olacak. Ancak Başcı'nın bundan sonra karayolu ile gideceğiz açıklaması yani 'göreceli düşük büyüme beni rahatsız etmiyor' ifadesi bu üsreçi biraz da ne aydınlatacak. TCMB'nin faiz koridorunu daraltacağı bu günlerde bir de üstüne 'büyüme kaygılarını paylaştığı' bir süreç yaşansaydı bu geçiş sürecini daha sert yaşardık.