Advertisement

İMKB’nin yıl başından beri performansı herkesin ağzında. TL bazında % 38, ABD Doları bazında  % 45. Dolar bazında dünyada önde gelen 93 Borsa arasında yıl başından beri en iyi getiri sağlayan 3. endeks. Kendisini geçen iki borsa ise Mısır ve Venezüela Borsaları. Dolayısıyla İMKB 2012’nin tartışılmaz en iyi yatırım aracı olmuştur.

Peki İMKB yatırımcısı bu ralli’den ne kadar yararlandı?

Yıl başından beri %40’ a yakın prim yapmış İMKB yatırımcısının genel olarak yatırım kararlarından memnun olmasını beklersiniz değil mi? Buna teoride ‘Evet’ diyebiliriz. Ancak özellikle küçük ölçekli yerli yatırımcının ‘İMKB’nin performansı’ konusunda ciddi itirazı var.

İtirazların büyük ölçüde toplandığı konu da, İMKB’deki yükselişin genele yayılmadığı ve sadece bazı büyük hisselerin önderliğinde yaşandığı mevzusu.

İMKB 100 hisselerinin  yıl başından bu yana performansı

İMKB 100 endeksinin dolar bazında yıl başından beri % 45 getiri sağladığı gerçeği ile olaya bakacak olursak, aşağıdaki saptamaları yapabiliriz;

A) Yılbaşından beri ,100 endeks içinde sadece 32 şirket % 45 ve üzerinde getiri sağlamış durumda.

B) İMKB 100, dolar bazında % 45 getiri sağlarken, 15 şirketin aynı dönemde getirisi negatif (-)

C) İlk 100 içindeki 15 şirketin yıl başından beri performansı % 0-10 arasında

D) En iyi performans gösteren ilk 20 şirket arasında 4 banka ( İş Bankası, Yapı Kredi E, Vakıflar Bankası ve Şeker Bank ) , 3 otomotiv şirketi ( Tofaş, Doğuş ve Otokar) , 3 enerji şirketi ( İpek , Koza ve Park Elektrik) bulunuyor

F) En iyi performans gösteren ilk 20 şirketin İMKB100 içindeki ağırlığı % 30.

Yukarıdaki değerlendirmeleri göze aldığımızda İMKB 100'ün yılbaşından bu yana devam ettirdiği bu rallinin genele yayıldığını söylemek zor. Eğer doğru bir seçim yapıp, ilk 32 şirketin arasına giremediyseniz, zaten getiriniz İMKB 100 endeksinin altında kalmış olacak. Daha kötüsü, eğer yukarıda yaptığımız sıralamada görüleceği üzere B ve C grubuna dahil olan şirketlere yatırım yaptıysanız ( İMKB100'deki 30 şirket ) getiriniz ya negatif ya da % 10’un altında, yani enflasyona karşı değer kaybetmiş vaziyette. Son tespit de; enerji, banka gibi sektörlerin önderliğinde yaşanan bu ralliye özellikle spor, gayrimenkul, çimento ve telekomünikasyon sektörlerinde yatırım yaparak beklediyseniz feryat etmekte haklısınız; çünkü İMKB uçarken siz yaya kaldınız demektir.

Sonuç;

IMKB’nin genele yayılmasa da % 38’lik yükselişi öyle ya da böyle bir rallidir. Ancak bu "ralli"nin genele yayıldığını söylemek mümkün değil. Dolayısıyla yaşanan yükselişin bir kısmını, hatta büyük bir kısmını, kaçırmış olmanız istisnai bir durum değil. Burada sorulması gereken soru; genele yayılmayan bir yükseliş ne kadar sağlıklıdır?

 Ben çok sağlıklı olduğu kanaatinde değilim.