Advertisement

Uzun süredir üzerine spekülasyon yapılan, piyasaların Godot’u bekler gibi bekledikleri not artırımı nihayet Fitch’den geldi.  İstanbul’da 8 Kasım’da yapacağı toplantı öncesinde FITCH piyasadaki beklentilerin aksine sadece görünümü yukarı doğru revize etmedi, ülke notunu da BBB-ye çıkardı.

Not artışının şifreleri

Fitch’in artış sonrası yaptığı açıklamaları ve benim BloombergHT’de yaptığım  Fitch Analisti Ed Parker röportajını birleştirince ortaya şöyle enteresan bir tablo çıkıyor.

 Fitch şuan ki cari açık ve enflasyon seviyelerinden memnun.

BBB- notunun 2013’de korunması için; %7 civarında cari açık ve yine %7 ler civarında ki enflasyonun önümüzdeki sene daha kötüleşmemesi Fitch için yeterli. Seneye Türkiye’nin % 3,8  büyümesini bekleyen Fitch, cari açık ve enflasyon da bugünkünden daha yüksek bir seviye olmadığı sürece Türkiye ile ilgili pozitif görüşünü sürdürecek gibi.

 Jeopolitik sorunlar

Türkiye’nin komşuları ile özellikle de Suriye ile sorunları olduğunu belirten Fitch, 2013 yılında Türkiye’nin olası bir silahlı çatışma içine girmeyeceğine düşünüyor. Ancak olurda bir savaş ihtimali olursa da bunun etkisinin bütçe üzerinde kısıtlı olacağı düşünülüyor.Dolayısı ile Jeopolitik riskler FİTCH için 2013’de çok sorun yaratacak gibi değil.

 FATF

Not artırım konusunda Fitch Türk Kamuoyunun biraz uzaktan izlediği bir konunun altını çizmiş; Financial Action Task Force . FATF 34 devletin üye olduğu , para aklama, terorist grupların para hareketini sınırlama gibi konularda düzenleyici olan devletler üstü bir organizasyon. Türkiye’de bu örgüte üye.

FATF Ekim ayında bir rapor açıkladı ve Türkiye’nin yukarıda saydığımız unsurlar dahilinde yeterince özen göstermediğini söyledi. Hatta biraz daha ileri giderek, eğer gerekli düzenlemeler yapılmazsa Şubat 2013’de Türkiye’nin FATF üyeliğinden çıkartılacağını belirtti. Bu arada FATF’ın kara listesinde 2 ülke var; Kuzey Kore ve İran. Bu iki ülke ile kurulan ticari ilişkiler konusunda FATF oldukça hassas.

İşte Fitch raporunun sonunda diyor ki; Türkiye’nin FATF üyeliğinden çıkarılmayacağı beklentisi ile BBB- notunu verdik.

 Bundan sonra ne olacak ?

 Bloomberght.com’da bununla ilgili çok güzel bir analiz var. (http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1240765-fitch-sirasini-savdi-simdi-sira-digerlerinde) .Deutsche Bank bu analizde; gelişen ülkeler arasında bizim gibi yatırım yapılabilir ülke olma sürecinden geçen diğer ülkelerin hisse senetleri araştırılmış. Araştırmaya dahil olan 8 ülkenin hisse senetlerinin tamamı not artımı gelmeden önceki 1 sene boyunca istisnasız yükselmişler. Kimi 2 katına çıkmış, kimi % 50 yükselmiş. Ancak hikaye bundan sonra enteresanlaşıyor. Not artırımı geldikten sonraki 1 yıl incelendiğinde ülkeler ayrışıyor. Fas, Hindistan, Rusya gibi ülkeler sonraki yıl da artmaya devam etmişler. Ancak çoğunluğu oluşturan diğer grup; Brezilya, Peru,Meksika, Güney Afrika'nın hisse senetleri sonraki sene düşmüş. Hem de nerede ise not artırımı gelmeden 1 sene önceki seviyeye.

Dolayısı ile bundan sonra ne olacak sorusunun cevabı hisse senetleri için vermek biraz zor. Yıl başından beri % 40 yükselmiş IMKB, 2013’de Hindistan gibi yoluna devam eder mi? Yoksa Brezilya gibi bu sene ki kazanımlarını geri mi verecek?

Dolayısı ile konu karışık; o zaman detaylar için bir sonraki yazıda görüşmek üzere.