Advertisement

Dün FED tutanakları açıklandı. Fed’in Ekim ayı içinde yapmış olduğu toplantının tutanaklarında bence çok önemli noktalar var.

Operation Twist bittiğinde yeni tahvil alımı söz konusu olabilir

Fed tutanaklarında ortaya çıkan en net unsur yeni tahvil alım ihtimali. Bilindiği üzere FED’in 2. tur parasal genişleme sırasında (QE2) başladığı Operation Twist, yani kısa vadeli tahvil satıp uzun vadeli tahvil alımı olarak nitelendirdiği program yıl sonunda bitiyor. Yani artık FED bilançosundaki kısa vadeli tahvilleri satıp, bilançosuna uzun vadeli tahvilleri alamayacak. İşte  bu sebeple FED’in şu an hali hazırda uygulamakta olduğu aylık 40 milyar $’lık tahvil alım programının yanına ekstra bir tahvil alım programı daha açıklaması söz konusu. FED tutanaklarına göre Operation Twist’in bitmesi  durumunda piyasada uzun vadeli tahvillerin yükselme ihtimaline karşı yeni tahvil alımları söz konusu olabilir.

‘0’ Faiz 2015’e kadar devam edecek

FED tutanaklarında bir kez daha belirtildi ki şu anki sıfır faiz politikası en azından 2015 ortasına kadar devam edecek. Yani, 2.5 sene daha faizler sıfıra yakın kalmaya devam edecek. Hatta yine aynı tutanaklarda belirtildiği gibi  bu faiz indirim sürecini seneye bağlamak yerine ekonomik verilere bağlamayı düşünüyor. Yani enflasyon belli bir seviyeye düşmeden sıfır faiz politikasına son verilmeyecek.

Bu tutanaklardan da anlaşılacağı üzere FED parasal genişlemede vitesi artırarak yola devam ediyor. Diğer yandan İngiltere Merkez Bankası, ECB ve Japon Merkez Bankası da parasal genişlemeye devam ediyorlar. Yani piyasa 2013’de de likiditeye boğulacak gibi gözüküyor.

Likidite artık yetmiyor

Dünkü FEDin flaş açıklamalarına rağmen ABD Borsalarının tepkisi enteresandı. Yukarıda saydığımız unsurların normal şartlarda piyasayı heyecanlandırması gerekirken dün ABD borsaları sert satışlar gördü. Sadece borsalar değil normalde likidite lafına duyunca bile atağa kalkan emtia fiyatları geri çekildi.

Demek ki artık salt likidite piyasalar için yeterli değil. Ortadoğuda gerginliğin artıyor olması, ABD'de Mali Uçurum kaygıları elbette ki piyasada görülen satışın sebeplerindendir. Ancak bence bunlar sadece buzdağının görünen yüzü. Ekonomilerin hızla soğuması, ülkelerin iflasa sürükleniyor olması ve şirket karlarının düşüyor olması uzun süredir ilüzyon  halindeki  piyasaların artık gerçekleri görmeye başladığının bir göstergesi.