Advertisement

TCMB beklenen faiz kararını açıkladı.  Faiz koridorunun üst bandı % 9,5’dan % 9’a çekildi. Ayrıca ROK yani Rezerv Oran Katsayısı 0,1 puan daha artırıldı. Diğer yandan % 5,75 olan politika faizinin faiz bandının alt kısmı olan % 5’e çekileceğini bekleyenler için bu karar bir miktar sürpriz olmuş olabilir.  

Piyasa faiz indirimini erkene çekti

TCMB Başkanı Erdem Başcı,  geçtiğimiz haftalarda ilk kez faiz indiriminden  bahsetti. Bu açıklama da bir soru üzerine geldi. Başkan net olarak şunu dedi; Bir not artırımı daha gelecek ve bu gerçekleştiğinde içeriye ciddi bir sıcak para akımı olacak. Bu durumda da TCMB döviz kurun özellikle de Reel Efektif  Döviz kuru (REK)’nun aşırı değerlenmesine izin vermeyeceğini söyledi. Dolayısı ile TCMB bir senaryo analizi olarak yaptığı açıklama piyasalar için bir wake up call (uyandırma çağrısı) oldu. Bazı piyasa oyuncuları ‘Başkan Başcı’nın açıklaması üzerine bahsedilen şartlar oluştu mu?’ diye sorgulamadan  bunu fiyatlamaya başladı.

Peki TCMB’nin dediği şartlar oluştu mu?

İşte kritik soru bu. Bence burada piyasa yanılıyor. Aslında yanılmıyor da şark kurnazlığı yapıyor.

TCMB’nin bahsettiği REK ‘in şu  anki değeri 119  seviyesinde. Yani TCMB’nin bahsettiği ilk müdahale alanı olan 120’nin altında. Dikkatinizi çekerim ilk müdahale seviyesi 120. Eğer REK endeksi 125-130 bandına çıkarsa TCMB bir faiz indiriminden bahsediyor. Yani şu an ki 119 seviyesi böyle bir müdahale için oldukça erken.

Peki piyasa yanlış mı fiyatlıyor?

Tabii ki hayır. Son derece kalifiye kişilerin çalıştığı piyasada herhangi bir şeyin yanlış fiyatlanması çok sık rastlanan bir vaka değildir. Ancak piyasa şansını deniyor. Yıl sonuna çok kısa bir süre kalmış, tahvil bono piyasasında iyi karlar elde edilmiş yıl sonu gelmek üzere. Ancak hala elde taşınan portföyden bir miktar para daha kazanılabilinir. Nasıl mı? Eğer TCMB bir faiz indirimi yapacak olursa bu  ikinci piyasada işlem gören tahvil bono faizlerinin, özellikle de kısa vadeli tahvillerin faizinin bir miktar daha aşağıya gelmesine neden olacak.  Böyle bir durumda da traderlar, portföy yöneticileri yıl bitmeden daha fazla kar yazmış olacaklar.

Ha yıl bitmeden ya yeni yılda, ne fark eder?

İşte burası da en can alıcı kısmı.  Normal sıradan insanlar için yad TCMB için bir faiz indirimin şartlar oluştuğunda, gerekirse yeni yıl da yapılması pek bir şey değiştirmeyebilir. Ancak masanın öbür tarafındaki grup için durum biraz daha farklı. Anahtar kelime ‘Bonus’.

Yıl sonu kapandığında 2012 yılı boyunca yapılan karlardan bonus- ikramiye kazanılacak. Dolayısı ile eğer faiz indirimi 2013’e kalacak olursa bunun karı da 2013 sonunda hesaplanacak. Yani 1 ay bazıları için 12 ay beklemek anlamına geliyor.

Son söz

TCMB son derece yerinde davranarak ‘piyasanın gazına gelmedi’ . Şartlar olgunlaşmadan bir faiz indirime gitmedi. Tebrik ederim.