Advertisement

Senenin ilk yazısını yazarken zor geçen 2012’nin kapatamadığımız sorunları aklıma geldi. Acaba geçen sene günlerce, haftalarca gündemi kapsayan bu sorunlar ne oldu? Çözüldü mü? Gelin birlikte üzerinden geçelim.
 
Yunanistan gerçekten kurtuldu mu?
 
Geçen yılın en çok konuştuğumuz konularından biri Yunanistan’ın bir kez daha kurtarılmasına ihtiyaç olup olmadığı meselesiydi. Haftalarca konuştuk. Yunanistan ‘ben ödevimi yaptım, benim paramı verin’ diye direndi. IMF ‘Ben bu şartlarda Yunanistan’a bir kuruş daha vermem’ dedi. AB ise ‘Daha fazla kemer sıkın, vergi verenlerin parasını daha fazla size yollayamayız’ dedi. Sonuçta Yunanistan vaat edilen IMF+AB ortak paketinden alması gereken kredi dilimini aldı. Ayrıca daha fazla bütçe sıkmamak için de izni almış gibi görünüyor. Şimdi soru şu; Yunanistan 2012 yılında gerçekten kurtarıldı mı? Yoksa 2013’de tekrar bu kabusu görecek miyiz? Cevabını bilmiyoruz.
 
İspanya Kurtarma Paketine Başvuracak mı?
 
Draghi geçen yıl Ağustos ayında yaptığı konuşmada ‘Euro Bölgesini kurtarmak için en gerekiyorsa yapacağız’ dedi. Arkasından 1 ay sonra ihtiyacı olan ülkelerin kullanması için Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından tahvil alım programı (OMT) açıkladı. Bundan sonra EURO Bölgesi'nde olan ve ikincil piyasadan borçlanmada sorun yaşayan ülkeler ESM'e (Avrupa İstikrar Fonuna) başvuracak, buradan kaynak sağlayacak, bu arada da ECB ikincil piyasadan ilgili ülkenin tahvillerini alacaktı. Her nekadar isim verilmemiş olsa da, bu operasyonun İspanya'yı rahatlamak için yapıldığı çok belliydi. Ancak beklenen 2012 de olmadı. İspanya bir türlü OMT'ye başvurmadı. Peki 2013'te başvurur mu? Bunun da cevabını bilmiyoruz.
 
Çin yumuşak inişi gerçekleştirebilecek mi?
 
İşte geçen senenin en çok tartışılan konularından bir tanesi. %10-12 seviyesinde büyümeye alışmış Çin ekonomisi 2012'de yumuşak iniş yapabildi mi? Geçen seneyi %7.5 seviyesinde bir büyüme ile tamamlaması beklenenen Çin ekonomisinin beklenenden hızlı soğuduğunu iddia edenler var. Açıklananan resmi rakamları ile gerçek verilerin ( örneğin elektrik tüketimi rakamları) tutmadığı, dolayısı ile Çin ekonomisinin yumuşak değil çok hızlı iniş yaptığını belirtenler var. Bu işin doğrusunu 2012'de öğrenemedik. Darısı 2013'e.
 
Bunlar ilk akla gelen sorular. Hiçbiri de 2012'de cevabını bulamadı. Umarım 2013 bu soruların cevaplarını öğrenebilmemiz için yeter.
 
Herkese iyi seneler