Advertisement

Geçen sene Kasım ayında Moody’s hakkında çok spekülasyon yapılınca çıktı ve bir açıklama yaptı. Moody’s bir önceki açıklamasında ‘Türk ekonomisi ile ilgili pozitif gelişmelere var, ancak cari açık konusunda hala net ikna olmadık’ anlamına gelecek ifadeler kullandı. Bu açıklamalar o zaman da özellikle Borsa başta olmak üzere piyasalar da dalgalanmaya yol açtı. Ancak bir süre sonra piyasalar bunu geride bıraktı ve global piyasalarda ki ‘risk on’ sürecine kendisini bırakarak yolunda devam etti.

Borsa, notumuz artacak diye mi yükseldi?

IMKB geçen sene % 55 civarında  yükseldi. Bizim ligimizde yer alan ülkelere baktığımızda geçen senenin resmini bir kez daha hatırlayalım...

                                     2012          2013 ilk 20 GÜN      2013 son 1 hafta   2013 Bugüne Kadar

 

IMKB                          %  55                +  % 8,5                    -  %5,0                  +   %3,5

Brezilya Bovespa         %  8,5               -  % 1,5                     -  % 0,5                  -  %2,0

Hindistan Sensex        % 27,5              + % 1,5                     + %1,0                   +  %2,5

Meksika Mexbol          % 19                 + % 2,5                     + %2,0                   +  %4,5

Rusya   RTSI              % 8,0                + % 2,5                     + %3,5                   +% 6,0

Görüldüğü gibi 2012’nin en fazla getiren endekslerinde olan IMKB’nin yılın ilk 20 gününde fırtına gibi eserken bu sürece diğer gelişen ülke endekslerinin ‘o denli’ katılmıyor. Enteresan bir şekilde son 1 haftadır IMKB’nin gördüğü satış da diğer ülke endekslerinde hissedilmiyor.

Demek ki;  

1- Özellikle 2012’nin ilk 20 gününde Moody’s den gelebilecek bir ‘pozitif’ açıklamaya oynayan bir yatırımcı kitlesi olmuş ve bu durum IMKB’nin diğerlerinden ayrışmasını sağlamış.

2-  Satış son 1 haftadır kendini gösteriyor. Halbuki Moody’s haberi Pazartesi günü geldi. Dolayısı ile satış Moody’s ile ilgili ama tek konu bu değil.

3- Geçen hafta TCMB’nin munzam artışı yapması,Bazı yabancı şirketlerin ‘Türkiye sat, Rusya al' benzeri raporları ve bazı blue chip hisselerde görülen ‘hisse satışı için kayıt altına alma izinleri' gibi unsurlar geçen hafta devreye girmiş

4- Bugün itibar ile bakıldığında (yani 2013 başından itibaren) IMKB’nin artık diğer endeksler ile daha uyumlu, benzer bir getiri sağladığını görüyoruz.

Dolayısı ile eğer diğer gelişen ülke endekslerinin performansı (Brezilya hariç, orayı bir bakla yazıda kaleme alacağım) genel olarak kabul görülen seviyede ise IMKB’nin 80-81.000 Seviyesini de yatırımcılarım makul görme ihtimali var.

Ancak...

Moody’s konusu kapandıktan sonra ben hem IMKB için hem de diğer gelişen ülke endeksleri için başka bir tehlike görüyorum: Yükselen ABD tahvil faizleri.

Birçok önemli fon ve oyuncu artık %2’nin altındaki 10 yıllık ABD Tahvil faizinin bugünkü şartlarda yeterli olmadığını söylemeye başladı. Hatta dün Almanya 7 ayın sonra ilk kez 2 yıllık borçlanmasında eksi faiz ödemedi. Yani artık yatırımcı Almanya’ya eksi faizle para vermiyor.

İşte bu sebeple gerçek risk ABD faizleri. Orası %2’nin üzerine çıkarsa ve kalırsa o zaman farklı şeyler konuşuruz. Yoksa Moody’s in bir türlü bitmeyen isteklerine(!) piyasa zaten alıştı.