Advertisement

FED Başkanı Bernanke'nin Mayıs 22'de yapmış olduğu tahvil alım programının azaltılabileceği yönündeki ilk açıklamanın ardından piyasada başlayan dalgalanmalar dünkü FED tutanakların ardından da devam etti. Dolayısı ile bitmeyen dalgalanmalar karşısında herkes aynı soruyu soruyor: Sular ne zaman durulacak?

Hatırlanacağı gibi Mayıs- Haziran ayları boyunca panik satışları neticesinde % 1.60'lardan % 1.70'lere yükselen ABD tahvil faizi oranları, 84.5'ların üzerine çıkan Dolar endeksi herkesi korkuttu. Ben Bernanke de 'sözlerim maksadını aştı' misali bir ruh hali ile Temmuz ayı içinde iki kez kamuoyu önüne çıkıp beklenti yönetimi yapmaya çalıştı. Bu aslında Bernanke'nin en iyi yaptığı şey. Ancak bu sefer piyasada bazı oyucuların kafası karışmışa benziyor. Gelin biz de Bernanke'nin söylemleri üzerinden giderek bu kafa karışıklıklarını aşmaya çalışalım.

Bernanke'nin çizdiği yol haritası...

Mayıs ayından bugüne kadar yaptığı açıklamaları şöyle alt alta koyduğumuzda şöyle bir resim çıkıyor ortaya:

- Yıl başından beri gelen ekonomik veriler toparlanmaya işaret ediyor.

- 3. kez yapılan ve FED Bilançosunun 3.5 trilyon $'a çıkmasına neden olan parasal genişlemelerin ekonomiye faydaları da -eğer zamanında sonlandırılmazsa- zararları da var.

- Bu veriler böyle gelmeye devam ederse birkaç ay içinde (Piyasa Eylül yada Aralık diye yorumluyor) 85 milyar USD'lık tahvil alım programı azaltılmaya başlatılabilir. Bu arada verilere bakmaya devam edeceğiz . Eğer gelen veriler % 6,5'luk işsizlik ve % 2'lik enflasyon hedefine yaklaşmıyorsa  tahvil alımlarındaki azaltıma ara verilebilinir.

- Eğer işler yolunda gidiyorsa 2014'ün ortasında tahvil alım programı tamamen biter.

- Daha sonra FED bilançosu küçültmeye gidilecek. Ancak bu tahvillerin piyasaya geri satılması ile olmayacak. Onun yerine itfası gerçekleşen tahvillerinin yerine yeni tahvil alımı yapılmayacak.

- Yine her şey yolunda gidiyorsa faiz artırımları "ölçülü" bir şekilde gerçekleşebilir. (Piyasanın tahmini 2015 başından itibaren)

Peki bu yol haritası bizi nereye götürür?

Bu harita bu kadar açık ve şeffaflaşmışken artık herkes ABD ekonomisine ait veriler ile yatıp kalkacaktır. Önümüzdeki 3-4 ay bu anlamda çok önemli olacak. Eğer istihdam ve enflasyon verileri yükseliyorsa piyasa işlerin yolunda gittiğini düşünüp hareket edecek. Bu durumda ABD faizlerinin % 2,7- %3 bandında doğru hareket etmesi, Dolar endeksinin tekrar güçlenmesi ve 84'lere çıkması muhtemeldir.  İşte bu durumda da bizim de dahil olduğumuz gelişen ülkeler (EM) liginde satış yeniden başlar.

Sonuç:

Çok hızlı bir şekilde hesapların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Dünya değişirken bizim olduğumuz yerde kalmamız pek mümkün değil. Son birkaç yıldır yağmur gibi yağan likidite büyük ihtimal ciddi miktarda azalacak. Gelen yeni sermaye girişleri daha yüksek risk primleri isteyecek. Daha önce yatırımcıların büyük oranda görmezden geldikleri ekonomimizin eksiklikleri daha fazla göze batacak. Ve belki de en önemlisi sermaya çok daha seçici ve ürkek olacak. Dikkat!