Advertisement

2013'ü bitirmek üzereyiz. Gerçekten zor bir yıl oldu. İlk yarısı ile ikinci yarısının birbirinden gece ve gündüz gibi ayrıldığı, piyasaların dalgalı denizde savrulan gemi misali yalpaladığı bir yılı geride bırakıyoruz. Aslında bu yazının yazıldığı tarihten sene sonuna kadar olan 20 günde hala yaşayabileceğimiz türbalanslar söz konusu ama yine de bir 2013 değerlendirmesi yapmakta fayda var.

2013'ün kazandıranları

Bu sene ilk ayrışma bono ve hisse cephesinde yaşandı. Hisse senedi piyasasının özellikle yılın ikinci yarısında ciddi bir pozitif ayrışması oldu. Ancak hisse senetleri arasında da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bir başka ayrışma yaşandı. ABD önderliğinde gelişmekte olan ülkelerde % 25 - % 30'ları bulan yükselişler yaşanırken, gelişmekte olan ülkelerde, özellikle de BRIC ülkelerinin endesklerinde % 10'ların üzerinde  düşüşler yaşandı. Son ayrışma da emtia piyasasında oldu. Tarım emtialarında (mısır ve buğday gibi) % 20, % 30 kayıplar sözkonusu olurken petrol fiyatları seneyi yatay kapatacak gibi gözüküyor.

2013 (Ocak -Aralık)

Emtia        

Altın       - % 25       Mısır       - %38      Brent         - % 1,0

Gümüş   - % 35       Buğday - % 18      Doğal Gaz  + % 25

Bakır      - % 10       Şeker    - % 15

 

Endeksler

S&P          + % 27    DAX               + % 26    Bovespa    - ,0

Nasdaq    + % 35     Cac 40           + % 18    Rusya RTS  - % 5,0

Nikkei       + % 50    İspanya IBEX + % 22    Meksika      - %  3,50

 

2014'ün hikayesi ne?

İşte böyle bir sene geride kalırken şimdi  herkesin sorduğu soru aynı ; önümüzdeki sene ne olacak?

Bu konuda ilk cevabım şu: Gene sene ikinci yarıda ne olduysa önümüzdeki sene ilk yarıda da yanı şeyler olacaktır. Yani hisse senetlerinin daha iyi geçirdiği, onların arasında da gelişmiş ülke endekslerinin öne çıkacağı bir yarı yıl bizi bekliyor olabilir.

Ancak,

Eğer tapering (tahvil alım programının azaltımı) bu sene bitmeden başlar ve bu belirsizlik büyük oranda ortadan kalkarsa, gelişen ülkelerin önce kurları arkasından da hisse senetlerinde yaşanacak bir pozitif ayrışmaya hazırlıkla olmakta fayda var.

Önümüzdeki senenin genelinde FED'in normalleşme adı altında tapering'i başlatması ve bitirmesi sureti ile ABD 10 yıllıklarının 2014 sonunda % 4'lere yakın bir seyre geleceğini hala düşünüyorum. Ancak bu hikayenin korkulacak tarafının önümüzdeki birkaç ay için fiyatlandığını düşünüyorum. Dolayısı ile gelişen ülke kurlarında yeni yılla beraber bir ralli görürsek hiç şaşırmam. Bunun uzun soluklu olacağını düşünmüyorum. Ancak özellikle kendi kurunun volatilitesini düşüren, aldığı önlemlere yabancı çıkışlarının piyasadaki etkisini düşüren Merkez Bankaları belirleyici olacaktır.

Son söz

Tapering sonrası "ölümü görüp, sıtmaya razı olan bir piyasa" mantığı ile yatırımcıların yeniden son derece seçici olmak üzere ve belli bir süre Emerging Markets'ın (Gelişen Ülkeler) gözde olacağını düşünüyorum.