Advertisement

Bu yazı 22 Ocak günü TCMB'nin PPK toplantısı sonrası çıkan ve hemen hiç kimsenin beklemediği "koridoru sabit tut fonlama maliyetini artır" şeklinde özetlenebilecek kararının arkasından yazıılmıştır. Bilineceği üzere TCMB faiz koridorunun üst bandı olan %7.75'i sabit bırakmış ancak olağan dışı günlerde (EPS) fonlama maliyetinin %9'a kadar çıkmasına izin vereceğini açıklamıştır. Bir çok kişi bu kararı "gizli faiz artışı" (hidden rate hike) olarak yorumlarken yine birçok piyasa oyuncusu bu kararı anlamakta güçlük çektiğini ifade etti. 

Ben de bu yazıda bir nevi kendimi TCMB'nin yerine koyarak niyet okuyuculuğu yapacağım. Belki yazının sonuna doğru alınan kararı hep birlikte daha iyi anlayabiliriz.

"Bu günler geçici, bir süre sonra global satış dalgası duracak"

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın daha önceki sunumlarında altını çizdiği nokta, global piyasalardaki türbülansın geçici olduğu yönündeydi. Dolayısıyla bugünkü kararda benzer bir beklenti olması muhtemel. Başçı'nın oyun planında tahminen yakın zamanda şiddetinin azalması beklenen, global satış dalgası var. 

"Faiz koridorunda yapılacak bir artışın yeniden geri çekilmesi zaman alır"

Faiz koridorunun resmi olarak yükseltilmesi durumunda eğer ilk maddede bahsettiğimiz durum söz konusu olursa, TCMB'nin faiz artımış olması bir anlamda gerekiz bir müdahale olacaktır. Halbuki bu süreci  fonlama maliyetlerinde geçici artış ile dengeleyip faiz koridorunu sabit tutmak TCMB'nin oyun planına daha uygun görünmekte

"Piyasanın baskısına boyun eğmeme mevzusu"

Piyasada özellikle yabancı tarafında TCMB'nin faiz artırmak durumunda kalacağı yönünde raporlar yazılmakta. Son dönemde bu raporlara yerli olanları da katıldı. Dolayısıyla "piyasa bastırdı merkez mecbur kaldı" algısı yaratmamak için hem bir miktar sıkılaştırma yapmak hem de resmi olarak faiz artırmamak için böyle bir formül bulunmuş olabilir.

Görüleceği üzere TCMB'nin bugünkü kararı üzerine niyet okumaya girdiğimizde birçok sebep üretebiliyoruz. Ama sebep her ne olursa olsun sonuç tek: Piyasanın kafası daha da karıştı!

Bugün örtülü yada değil hiç faiz artırılmasaydı bile piyasanın kafası daha az karışık olurdu. Belki kurda bugünkü kararın arkasından yaşanan satıştan bir miktar daha fazla satış görürdük. Ama en azından piyasa TCMB'nin oyun planını daha iyi anlamış olurdu.

Sonuç?

Kafamız karışık, aklımızda bir sürü soru.