Advertisement

Euro hemen hemen herkesin gündeminde. Akıllardaki soru ise 1.34,60 a doğru inen Euro/Dolar bundan sonra ne yapar?

Euronun üç majör para birimine karşı - Japon Yeni, İsviçre Frangı ve ABD Doları - değerine bakalım. istedim.

Japon Yeni Euroya karşı değer kazanırken aynı şekilde İsviçre Frangı da euro karşısında değerleniyor. Ona keza Amerikan Doları da. İngiliz Sterlini karşısında da son 2,5 yılın en düşük seviyesine gelmiş bir euro görüyoruz.

Özetle eurounun bütün para birimlerine karşı aynı anda değer kaybı Euro/ doların 1.34'ün altına inebileceğine işaret ediyor. Çünkü Euro sadece Dolar'a karşı değer kaybetmiyor, her bir para birimine karşı değer kaybediyor.

Dolayısı ile de piyasanın euro konusunda beklentileri değişmiş vaziyette ki zaten uzun süreden beri de beklenen bir olasılıktı bu. Gerek Euro Bölgesi'nin bugün itibariyle Rusya'ya açıklayabileceği yeni yaptırımlarının maddi olarak euroya kaybı, gerek  bölgenin çok uzun bir süre düşük faiz ihtiyacının olması hatta faizin sonunda bile bir büyümenin garanti görünmemesi gerekse Euro Bölgesindeki çevre ülkelerde ne Portekiz'de ne İspanya'da ne İtalya'da bankacılık sektöründe doğru dürüst hiçbir şey yapılmamış olması endişeleri artık topyekün su yüzüne çıkarıyor: Euro, tüm para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Spekülatif pozisyonlara baktığımızda aslında şu ana kadar Euro/Doların 1.35lere kadar gelip 1.36'lara kadar artmasında en büyük sebeplerden biri euroda kurumsal ve kurumsal olmayan yatırımcı arasındaki ayırımda kurumsal yatırımcının son 6 aydan beri özellikle herhangi bir şeyden bağımsız olarak euoruda uzun pozisyonu artırıyor olması.

Kurumsallar,bankalar ve merkez bankaları, özellikle merkez bankaları, o sebeple ya da bu sebeple dolardan euroya geçiyor. Diğer tarafta kurumsal olmayan fonların, traderlerin hepsinin açmış olduğu pozisyonları engeliyor. Tam bu sefer 1.35 kırılacak diyorsunuz shortlar açılıyor traderler arasından, hoop bir merkez bankası geliyor ciddi bir miktarda euro alıyor ve tekrar en başa dönüyor.

Ancak bu sefer eğer x bir merkez bankası ya da çok büyük bir oyuncu ciddi miktarda aynı anda bir euroyu bir tarafa koymaz ise ciddi bir şekilde kısa porsiyonda mevzilenmiş olan akıllı para denen hedge fonlar 1.34 seviyesinin kırılmasıyla aşağı doğru boş olan 1.34, 1.32 bandını çalıştıracak gibi görünüyorlar.