Advertisement

Dolar Endeksi kritik seviyeyi aşarak 82'ye geldi, şu an 82.07'te. Bu seviye 2013 Eylül ayındaki 82.5 seviyesinin hemen altında. Aslında buradaki bütün noktalar dolar endeksinin yukarı gidebileceği yönündeki algıyı bize hatırlatıyor.

-Peki bunun ne önemi var?

82.5'ler FED'in geri adım attığı noktalardı. "Yani buralar FED'in korktuğu Amerikan doları çok hızlı yükseliyor, bu yükseliş bu şekilde devam ederse Amerika'nın 10 yıllıkları da buradan hızla yukarı gider" diyerek varlık alımında azaltımı (tapering) bile bir kaç ay ertelediği bir dönemdi. Şimdi dolar endeksi ağır ağır ama artık kendini göstere göstere bu seviyeye geliyor.

Ve gelelim Euro - dolara. 1.33'lerle euro-dolar artık aşağı doğru net bir şekilde sinyaller veriyor. O da aynı dolar endeksi gibi 2013'ten beri en düşük seviyeye gelmiş vaziyette. Ama burada göstermeye çalıştığım nokta şu: Euro-dolar bu hareketi yaparken arkasına ciddi anlamda spekülatif pozisyon da biriktirmiş durumda. Neredeyse 2012'lere kadar görmediğimiz miktarda ciddi bir kontrat burada birikmiş durumda. Euro-dolar buraya giderken "kimse bunu göremedi, kaçırdı, hazırlıksız yakalandı" söylemleri pek doğru değil. Euronun aleyhine açılan ciddi miktarda pozisyon var. Bugün de gün içersinde bakacaklarımız bunlar.

-Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmayacağı beklentisi...

Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapmayacağı beklentisi bizi Dolar/TL 'de nereye getirir, bu beklentiyle piyasa nasıl fiyatlanır? Bir aylık süre içinde, gelişmekte olan ülke kurları arasında, bir aylık performansı değerlendirdiğimizde, bu performans bir ay içerisinde o ilgili kur açısından bakıldığında alım opsiyonları mı daha ağır basıyor, satım opsiyonları mı daha ağır basıyor? 

Bakıldığında son bir aydır gelişmekte olan ülkeler için zaten hayat pek de parlak değil. Ama Arjantin Pesosunu bir kenara çıkarırsak ve Rus Rublesini de bir kenara koyarsak, 2.35 ile Türk Lirası son bir ay içerisinde gelişmekte olan ülke kurları arasında bu 25 günlük Delta Risk Reversal denilen araştırmaya göre yatırımcının tercih etmeyi planlamadığı, değer kaybetme ihtimali yüksek olarak fiyatladığı kurların başında geliyor. Burada Türk Lirasının önlerde olması ayrıca kurda son dönemde yaşanan yükselişe rağmen ( ve artan oynaklık primine rağmen) yatırımcının put yani satım opsiyonlarını kullanmak istememesi düşündürücü. Demek ki kısa vadede piyasa TL'de yönü aşağıya görmüyor.

Bekleyeceğiz ve göreceğiz.