Advertisement

Bu ara herkesin sorduğu soru malum " Türk Lirası'nda değer kaybı devam eder mi? 2.25'in üzerine çıkarsak ne olur?"

Bu sorulara biraz teknik konulara da girerek bir cevap vermeye çalışacağım. Ama sonda söyleyeceğimi şimdi belirteyim "Bu iş sadece TL ile sınırlı değil ve eğer daha yüksek seviyeler göreceksek bu büyük oranda birazdan bahsedeceğim bir kaç EM'nin (gelişen piyasalar) kurunun günahı olacak"

Dikkat etmemiz gereken 3 kur : Endonezya Rupi'si, Brezilya Real'i ve G. Afrika Rand'ı

Kırılgan 5'li olarak bilinen ülkeleri hatırlarsınız ; Endonezya, Hindistan, Brezilya, G. Afrika ve Türkiye. Daha sonra bu ülkelere Rusya, Arjantin ve Şili'nin de katılımıyla Kırılgan ülkelerin sayısı 8'e çıktı.

Geçen sene yaz aylarında büyük türbülansa giren bu ülke ekonomileri geçen süre içinde bazı önlemler alarak kurlarındaki değer kayıplarını durdurmaya çalıştılar. Bunların bir kısmı Türkiye ve Hindistan'da olduğu gibi başarılı oldu. Bir kısmı ise beklemedikleri yeni sorunlarlarla uğraşmak zorunda kaldılar. Örneğin ; Rusya- savaş,  Arjantin - Temerrüt gibi.  Diğer ülkeler ise sadece zamana oynadı ve kendilerini unutturmayı başardılar.

2014 Eylül ayına geldiğimizde geçen seneye benzer bir resim görüyoruz. FED'in faiz artışı korkusu yeniden etrafı sarmış, ülkelerin cari açık- büyüme-enflasyon sorunları yeniden tartışılmaya başlamış. Kısaca piyasalar yeniden idam edecekleri "günah keçileri" arıyor.

İşte bu noktada herkes yine aynı ülkelere bakıp aynı soruyu soruyor "Bu sefer kim ?"

Bunun için bir iki teknik veriye bakacağız.

Önce Eylül başından beri hangi kur ne kadar değer kaybetmiş?

Sonra bu kurların 1-3-6 aylık para yapan (at the money) opsiyon oynaklık primleri ne kadar ?

Son olarak da yine bu kurların 1 aylık risk reversal yani alım-satım opsiyon farkları ne kadar?

             Eylül Başından beri kayıp

Real    - %6,00    Ruble  -% 3,30

Rand  - % 4,00    End Rupi - % 2,10

TL        -% 3,75   Hint Rupi  -% 0,50

Görüleceği üzere son 20 günde en fazla kayıplar Real ve Rand'da yaşanmış. Arkasından da TL, Ruble ve Endonezya Rupisi geliyor.

Şimdi de 1 Aylık (at the money) opsiyon primleri ve  Eylül başından itibaren artış oranları

Brezilya Real     14,00    % 40      Türk Lirası 10,00 % 8,10

Endonezya Rupi  10,65   % 25       Hint Rupisi  7,00  % 9,50

G. Afrika Rand   10,50    % 8

Eylül başından itibaren baktığımızda 1 aylık para yapan (at the money) opsiyon için en fazla prim  Brezilya Reali ve Endonezya Rupisine ödeniyor. Ayrıca yine bu iki kurun oynaklığı  son 3 hafta içinde en fazla artanlar.

Son olarak da Alım ve Satım opsiyonları arasındaki fark yani piyasanın bu seviyelerden hangi yöne meyli olduğunu anlamak için baktığımız risk reversallara bakalım.

Rand 2,45      Endonezya Rupi 1,60

TL     2,39      Brezilya Real     1,50

Ruble 2,10

Yine görüleceği üzere hali hazırdaki yüksek seviyelere rağmen piyasanın alım opsiyonları yönüne en fazla itibar ettiği kurlar Rand, TL ve Ruble.

Toparlıyorum;

TL'nin şuan bulunduğu seviye diğer EM kurları ile uyumlu. Değer kayıpları ya da teknik ayrıntılar "henüz can sıkcı değil". Yine bir başka kehanet , küresel piyasalar normal şartlar altında bir günah keçisi arıyorsa kırılgan sekizli arasında Ruble, Real, Rand ve Endonezya Rupisi ilk sıralarda yer alıyor gibi.

Ancak,

- İçeride yurt içi yerleşikler panikleyip döviz alırsa

- IŞİD krizi ve Türkiye'nin olayı ele alışı yatırımcıyı rahatsız ederse

- Merkez Bankası küresel şartlar elverişli olmamasına rağmen faiz indiriminde ısrarcı olursa

o zaman bu sıralama aleyhimize değişebilir.

Aman dikkat.