Advertisement

Bu yılın başında ortaya atılan bazı siyah kuğular gölün üstünde ufak ufak süzülmeye devam ediyor.

Rus Rublesi, güçlü Dolar karşısında hızla değer kaybediyor. Ruble, son 2 günde yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Kendi değer kaybederken diğer gelişmekte olan para birimlerini de aşağı çekti. Türk Lirası Dolar karşısında 2.28 seviyesini gördü.

Ardından harekete geçme zorunluluğu hisseden Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplantı kararı aldı. Rusya Merkez'in toplantısına karşılık yatırımcı satışta frene bastı. Ruble, gün içindeki yüzde 3.7'lik kaybını geri aldıktan sonra dolar karşısında yüzde 2.3 tırmandı. Üst üste 4 günlük kaybına kötü macerasına ara verdi.

Ardından Rusya Merkez Bankası yetkililerinden açıklama geldi: Piyasasının uyumu aşamasında rublenin volatilitesi devam edecek.

Ruble'deki değer kaybının sebebi sadece toparlanma haberleri ile gücüne güç katan dolar değil. Aynı zamanda Rusya'nın başta enerji ve finans sektörleri başta olmak üzere pençesinde olduğu yaptırımların etkisi de mevcut bu kayıplarda. Rus ekonomisinin amiral gemisi olan petrolün karşı karşıya kaldığı baskınlanma da...

Petrol fiyatlarında çok hızlı bir yükseliş olur mu korkusundan sert düşüş korkusuna döndük. Bazı gelir dağılımı petrole bağımlı gelişmekte olan ülkelerde oluşabilecek riskler su yüzüne çıkıyor. Görünen o ki siyah kuğulardan biri Rusya. Rusya rezervlerinden şimdiye dek 90 milyar dolar harcandı, rezervler 428 milyar dolara kadar geriledi. Bu 90 milyar doların 3'te 1'i yani 30 milyar dolar sadece son 1 ayda harcandı. Günlük sadece 350 milyon dolarlık müdahaleler ile bu erimenin karşısında durmaya çalışıyor. Ve bu ülke dünyanın 9. büyük ekonomisi. 2 trilyon dolarlık bir gari safi milli hasıladan bahsediyoruz ve 2 trilyon doların kabaca altınıda koyacak olursan üzerine 100 miyar dolarlık yani yüzde 5'i kadar GSYH'nın yüzde 5'i kadar bir rezerv var.

Ve bu Rusya para biriminde değer kaybının yüzde 25'lere kadar çıkmasını engelleyemiyor.

-Peki bundan sonra ne olur?

Rusya'nın kamu borcu çok düşük, yüzde 15'ler civarında. Diğer taraftan bakıldığında içeride kurun yükşelişinden dolayı bizdeki gibi kobilerde bir sıkıntı da yok. O yüzden bir taraftan bakarsan Rusya gerçekten de Putin'in söylediği gibi blöf yapmıyor olabilir, parasının yavaş yavaş devalüe olmasına sıkıntı çıkarmayabilir. Yani bir 100 milyar dolar daha harcamak zorunda olmayabilir.

Fakat enflasyon problem ve daha da önemlisi petrol şu an Rusya'nın derdi. Petrol fiyatları 100 dolarda kalsa ve bundan 2 ay önce oldugu gibi sırf yaptırımlardan dolayı Rusya'dan bir semaye kaçışı olsa bence burada Rusya hakikaten çok köşeye sıkışmış olabilirdi.

Ama hem yaptırımlar hem petrol fiyatındaki düşüş şu an Rusya'ya şunu söylüyor:

A) Senin önümüzdeki birkaç yıl boyunda petrolün varilini100 - 105 dolar kabul ederek hazırladığın bütçendeki petrol gelirini 80 dolara çekeceksin ve bu durumda da bütçe giderlerinde büyük bir kesinti yapacaksın

B) Bunu yapmak istemiyorsan da bunu dışarıdan kompanse edeceksin

Yani özetle sanılmasın ki kur devalüe olduğu için başka bir sıkıntıntıdan dolayı Rusya'nın başı derde girecek. Şu anda Putin'in ne yapacağı önemli ve herkes bunu anlamaya çalışıyor. ü

Örneğin Ukrayna ile bir son dakika gaz anlaşması önemli ama diğer taraftan Çin ile yapılan diğer anlaşmalar da önemli. Ben eminim ki Rusya şu an Cumhuriyetçilerin senatoda üstünlüğü almasını da dikkatle izliyor. Önümüzdeki 2 sene boyunca Rusya ile ABD arasındaki ilişkiler petrol fiyatı üzerinden şekillenmeye devam edecek.