Advertisement

Brent petrol bugün 77 dolara kadar geriledi. Bu son 4 yılın en düşük fiyatı. Sadece 2014 yılında yaşanan düşüş % 30'u buldu. Peki soru şu:  Petrol daha nereye düşer?

Bu sorunun aslında cevabını kimse bilmiyor. Ne OPECc biliyor ne de ABD.

Ancak eğer petrol fiyatlarındaki gevşeme doların güçlenmesiyle ilişkiliyse o zaman durum vahim. Şu an 88 seviyesinde olan Dolar Endeksi son 4 yılın zirvesinde. Hatırlatalım dolar son 4 yıılın zirvesinde,  petrol son 4 yılın en düşüğünde. Ters korelasyon net!

Peki ilerleyelim grafikte ve 2000'li yıllara gidelim. O zaman dolar endeksinin 120'lerde olduğunu görüyoruz. Yani şu anki seviyenin % 35 üzerinde. Peki o zaman brent petrol neredeymiş? 40 dolar yani şu anki seviyenin % 50 altında.

Rakamlar birbirine çok yakın.

Tabii ki piyasalarda basılan paranın, petrol üzerine yazılan kontratların fiyatların şişmesinde çok önemi var. Ama bu fakörler dışarıda tutulursa petrol fiyatlarını arz - talep dengesi dışında en fazla etkileyen konu doların seyri olarak görülüyor.

Önümüzdeki dönemde FED faiz artırımına giderse bu ABD Dolarının daha fazla değer kazanmasına yol açacak. Ayrıca madalyonun diğer yanı, doların değerlenmesini törpüleyecek alternatif kurlara; Euro, Yen, Sterlin, Kanada Dolarına baktığım zaman pek de umutlu olamıyorum.

Son bir not: Çıkarma maliyetleri. Evet dünyanın bir çok ülkesinde 90-100 doların altında bir maliyet petrol üretimini zorar sokabilir. Ancak dünyanın en büyük petrol üreticisi S. Arabistan hala 10-20 dolar gibi maliyetle petrolü çıkarabiliyor.

Sonuç?

Eğer siz de dolar endeksinde bir % 10 daha var diye düşünenlerdenseniz ki bu düşüncede olan başta HSBC ve Goldman olmak üzere çok kurum var, petrol fiyatlarında  benzer bir % 10-15'i daha düşüş bekleyebilirsiniz. 

Yani Brent petrolde ABD Dolarının güçlenmesi sonucu rahatlıkla 65 dolarlar görülebilir.

Daha düşer mi?

Düşebilir, ancak o zaman bu işin sonu karakolda biter.