Advertisement

Sanki alışmaya başladık. Dolar endeksi son 9 aydır artıyor ve bu sürede yüzde 17 arttı. Ancak bunu sindiriyor gibiyiz. Diğer yandan 5 merkez bankası aynı anda negatif faiz uygulamasına geçti, buna da alışıyoruz. FED bu sene muhtemelen Haziran-Eylül ayları gibi 6 yıl sonra ilk kez faiz artıracak, bunu da bir şekilde kanıksıyoruz. Hadi bunları geçtim. Son 6 yılda 3 büyük merkez bankası FED, ECB, BOJ bilançolarını son yılda 6 trilyon dolara artırdı, bana mısın demedik.

Küresel ekonomi oyuncuları olarak hepimiz derin bir uyku içindeyiz!

Ancak kalk borusu çalıyor. Hem de zangır zangır çalıyor.

Piyasaların yaşadığı "kanıksamışlık" durumu sanırım artık sona eriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde son 1 aydır yaşanan yükselişin bunun öncü göstergesi olduğunu düşünüyorum. Yabancı merkez bankalarının çok ciddi talebine maruz kalan ABD tahvillerinin, bu ilgiye rağmen faizleri yükseliyor. Hem de sert bir şekilde. 2 yıllık tahvil faizlerinde gelinen nokta son 4 yılın en yüksek seviyesine yakın. Diğer yandan 5 ve 10 yıllık tahvil faizleri güvenli liman arayan yabancı ilgisi dolayısı ile henüz yüzde 1.5 ve yüzde 2 seviyelerinde olsa da, bu vadelerde son 1 ayda yaşana yükselişler dikkat çekici.

FED faiz artırımı ve sonrası, ilk önce dolar endeksinde fiyatlandı. Ve henüz bu fiyatlama bitmiş değil. Ancak 2015'te söz konusu 50-75 baz puanlık toplam faiz artışının, son 9 ayada yüzde 17 artan dolar endeksi içinde büyük oranda fiyatlandığını düşünüyorum.

Şimdi ise sıra ABD tahvil faizlerinde. Orada da büyük bir panik yaşanmadan, istikrarlı bir şekilde devam edecek olan faizlerde yükeliş sürecine girdiğiğimizi düşünüyorum.

ABD faizleri artarsa ne olur?

Dolar endeksi arttığında gelişen ülke kurlarında ne olduysa, ABD tahvil faizleri arttığında da aynısı olur. Yani gelişen ülke tahvil faizlerinde yükselişler yaşanır. Ve bu faiz artışları zaman zaman yatırımcıların paniklemesi ile oldukça sert olabilir.

Küresel ekonomilerde son 6 yıldır yaşanan ve bana göre oldukça absürd sayılabilecek olan çok şey oldu. İlk paragrafta bir kısmından bahsettik. Ancak bunlara alışmak ya da bunlarla yaşamak mümkün değil. Bir bedel ödeyeceğiz. Çünkü eğer ekonomilerde bir normalleşme isteniyorsa, bu ancak yanında hediyesi ile birlikte gelecektir. 

Bahsi geçen hediyenin de biz gelişen ülkeler için çok güzel bir sürpriz olacağını düşünmüyorum.