Advertisement

Yellen Kongre'deki konuşmalarını tamamladı. Bu iki gün boyunca Janet Yellen'i Cumhuriyetçilerin yoğun eleştirdiği, Demokratların ise daha ziyade ekonominin gerçekten toparlanıp toparlanamadığını anlamaya çalıştıklarını gördük. 2 günün ardından Yellen aslında oldukça net konuştu. Gelin bunların üzerinden birlikte geçelim.

MART ayında "sabır - patient" ifadesi kalkıyor

Janet Yellen ve FED başkanları ABD ekonomisinin şu ana kadar yaşadığı toparlanmadan memnun. Özellikle istihdam tarafında yaşanan toparlanma ve işsizliğin geldiği seviye FED'i memnun ediyor gözüküyor.

Diğer yandan enflasyon konusunda FED %2 enflasyon hedefine ulaşılacağını düşünüyor. 50 doların altına inmiş ham petrol fiyatının ABD Tüfe verilerini aşağıya çektiğini düşünen FED, talep tarafının güçlenmesi ile buranın da %2' ye doğru yükseleceğini öngörüyor.

FED pek haksız da sayılmaz. Bugün gelen ABD çekirdek enflasyon verileri aylık %0.1 yerine %0.2 artış gösterdi. Üstelik geçen ay %0 çeken çekirdek enflasyon da, %0.1'e revize edildi. Üstelik yine ABD ekonomisi için son derece önemli olan "dayanıklı mal siparişlerinde" de Ocak ayında, son 3 ayın ardından ilk kez artış gözlemlendi. Ayırca ulaştırma hariç aylık dayanıklı mal sipraişlerinde yaşanan %0.3'lük artış son 4 ayın en iyi verisi.

İşte bütün bu gelişmeler FED'i adım adım normalleşmenin son evresine, yani "faiz artırımına" hazırlıyor.  Ancak bu hamleyi yapmadan önce son bir dokunuş olarak "patient-sabır" 'forward guidance'ını da tutanaklardan çıkarması lazım. Onu da Mart ayında yapacak.

Bundan sonra 3 veri önem kazanacak

ABD ekonomisinde her zaman olduğu gibi tarım dışı istihdam verisi önemimi korumaya devam edecek. Son 5 ayın ortalaması 280 bin. 2014'ün ortalaması ise 260 bin. Ocak ayı verisi 257 bin geldi. Dolayısı ile önümüzdeki aylarda 270-280 bin ortalama ile gelecek veri FED'i tatmin edecektir.

ABD ekonomisi için diğer önemli veri "haftalık ücretler." Ocak ayında burada %0.5'lik bir artış yaşandı. Son dönemlerin en iyi verisiydi. Yıllıklandırılmış bakıldığında 2012 Ocak ayı itibariyle haftalık ücretlerde %2.2'lik bir artış var. 2009 krizi öncesi bu rakam %3.5'ler seviyesindeydi. Ancak 2010-2014 ortalaması da %2.0. Dolayısı ile bu rakamın %2.5'lerin üzerine doğru evrilmesi de FED'i tatmin edecektir.

Son olarak da ABD'de deflatöre bakacağız. Kişisel tüketimin ölçüldüğü bu veride son rakam %1.3. Kriz öncesi %2'lerin üzerinde seyreden bu verinin yeniden kıpırdaması FED için önemli.

Sonuç?

Bundan sonra yukarıda saydığım bu üç veri geldiğinde hop oturup kop kalkacağız. Mart ayında sabır ifadesi metinden kalkınca tamamen veriye bağımlı bir hale döneceğiz.

Ben faiz artırımının son gelen rakamlara ve FED açıklamalarına bakıldığında çok uzakta olmadığını ve Haziran ayının hala ciddi bir olasılık olduğunu düşünüyorum.

Bundan sonra konuçağımız konu faiz artışının zamanı değil, artış frekansları olacaktır.